Разлика помеѓу преработките на „Kopete“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 1: Ред 1:
 
 
Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е [[слободен софтвер]]. Иако може да работи на речиси сите [[работна околина|работни околини]], најдобро е интегриран во [[KDE]] околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор '''Copete''' кој се однесува на алкохолни пијалоци.
 
Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е [[слободен софтвер]]. Иако може да работи на речиси сите [[работна околина|работни околини]], најдобро е интегриран во [[KDE]] околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор '''Copete''' кој се однесува на алкохолни пијалоци.
  
Ред 5: Ред 4:
  
 
* Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
 
* Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
  * Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
+
* Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
    * Замена на имиња во листа на контакти
+
* Замена на имиња во листа на контакти
    * Групирање на различни контакти како мета-податоци
+
* Групирање на различни контакти како мета-податоци
    * Известување за мета-контакти
+
* Известување за мета-контакти
    * Интеграција со [[KAddressBook]] и [[KMail]]
+
* Интеграција со [[KAddressBook]] и [[KMail]]
    * Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
+
* Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
    * Стилови на прозорец за разговор преку [[XSL]] и [[CSS]]
+
* Стилови на прозорец за разговор преку [[XSL]] и [[CSS]]
    * Балонче за известување на пристигната порака
+
* Балонче за известување на пристигната порака
    * Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
+
* Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
    * Проверка на правопис
+
* Проверка на правопис
  
 
== Поддржани протоколи ==
 
== Поддржани протоколи ==

Преработка од 23:32, 31 мај 2007

Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е слободен софтвер. Иако може да работи на речиси сите работни околини, најдобро е интегриран во KDE околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор Copete кој се однесува на алкохолни пијалоци.

Можности

 • Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
 • Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
 • Замена на имиња во листа на контакти
 • Групирање на различни контакти како мета-податоци
 • Известување за мета-контакти
 • Интеграција со KAddressBook и KMail
 • Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
 • Стилови на прозорец за разговор преку XSL и CSS
 • Балонче за известување на пристигната порака
 • Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
 • Проверка на правопис

Поддржани протоколи

Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:

 • .NET сервисот за пораки
 • AOL инстант гласникот
 • Gadu-Gadu
 • GroupWise
 • ICQ
 • Internet Relay Chat (познат како IRC)
 • Jabber (XMPP) / Google talk
 • Lotus Sametime via the Meanwhile plugin
 • Novell GroupWise
 • SMS
 • Skype (преку Kopete Skype)
 • Winpopup Windows' стара мрежа за инстант пораки
 • Yahoo! Messenger

Видете и..

Врски

Официјален сајт на Kopete