NSND/2012/Куманово

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што?

НСНД (Ништо Нема Да се Случи). http://wiki.spodeli.org/NSND

анти-конференција (http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference)

Слободни, бесплатни отворени настани.

Хакери, гикови, нинџи, повелете!

Кога

2 дена, викенд, 25/26 Февруари 2012

Каде

Народна техника, Куманово, Македонија

http://wikimapia.org/#lat=42.1341352&lon=21.7210275&z=18&l=0&m=b

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=204084606265789981552.00049d0f3a36e3d5b4714

Како

Учесници и програма

Игор Стама

 • Знае: Како се прави хаклаб, филозофија на слободен софтвер и историја на 2смк, Отворениот веб, Како да го спасиме интернетот и зошто?, Друпал 5,6,7, views, panels, i18n, l10n for Drupal,ExtJs (sencha).. итн..
 • Сака да научи: CouchDB, python, како се прави стартап..

Дамјан Георгиевски

(copy/paste од лани)

 • Знае: Python, Erlang, CouchDB, скалабилност, Arduino, микроконтролери, пуно за систем администрација и мрежна администрација (рутирање ospf, bgp, rip, vpn-и), web сервер (nginx, cherokee, apache), нешто HTML/Javascript/AJAX/Longpoll и сл. Ново: PostgreSQL трикови.
 • Сака да научи: за се што знам, секогаш има и многу што сакам да слушам/научам, плус: конечно да научи да користи Latex, програмски јазици (Haskell, Lisp, Go)
 • Исто добро: from Web 0.9 to Web 5.6 with coroutines in Python

Златко Трајчески

 • Знае: LDAP - менаџирање и истекување на лозинки во мешана Linux - Window средина, МНОГУ повеќе IOPS-и со ZFS, техничка сигурност во една фирма, Samba, NFS, малку VPN, малку iptables, малку се'... милион ситни работи потребни за работа во една мала до средна фирма гладна за процесорска моќ и брз проток на податоци + секогаш расположен за добра дискусија за корисничките интерфејси на GNOME, Android, Windows Phone, Windows 8, iOS...
 • Сака да научи: Kerberos, Grid Computing (Sun Grid Engine, Condor)... овие работи ги има начнато, но нема навлезено и би сакал туѓи искуства + се' останато би му било интереснодали

Владан Поповиќ

 • Знае: python, RDBMS (ново: нотификации во postgresql), django, малку flask, CouchDB, правење стартап, web (ajax, comet со JQuery/Python)
 • Користи: vim, terminator, firefix, xchat, pidgin, networkmanager, има твитер, нема блог
 • Сака да научи: LDAP, корутини, функционални јазици, како да му проработи hibernate во arch и менаџирање на време

Далибор Насевиќ

 • Знае: TDD/BDD, Refactoring, Design Patterns, Ruby, Ruby on Rails, Javascript, jQuery, Titanium Mobile (Android), Vim, Git, Cucumber, RSpec, Haml, Sass, HTML, CSS, MySQL/PostgreSQL, Redis, Agile/Scrum/XP, Machine Learning, Coderetreat/Codekata/CodingDojo, Productivity/Getting Things Done/Pomodoro Technique.
 • Сака да научи: Lean/Kanban, CouchDB, random tips and tricks

Јованка Гулицоска

 • Знае: Gnome, GTK+, Telepathy, нешто Python
 • Сака да научи: се :)