NSND/2012/Куманово

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што?

НСНД (Ништо Нема Да се Случи). http://wiki.spodeli.org/NSND

анти-конференција (http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference)

Слободни, бесплатни отворени настани.

Хакери, гикови, нинџи, повелете!

Кога

2 дена, викенд, 25/26 Февруари 2012

Каде

Народна техника, Куманово, Македонија

http://wikimapia.org/#lat=42.1341352&lon=21.7210275&z=18&l=0&m=b

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=204084606265789981552.00049d0f3a36e3d5b4714

Како

Учесници и програма

Арангел

 • Знае: GNU/Linux систем администрација, мрежни алатки, firewall-и, VPN (OpenVPN), Drupal, Wordpress, OTR, „Како се прави хаклаб“ (имам спремна презентација)...
 • Сака да иде у кумановска кафана

Игор Стама

Дамјан Георгиевски

(copy/paste од лани)

 • Знае: Python, Erlang, CouchDB, скалабилност, Arduino, микроконтролери, пуно за систем администрација и мрежна администрација (рутирање ospf, bgp, rip, vpn-и), web сервер (nginx, cherokee, apache), нешто HTML/Javascript/AJAX/Longpoll и сл. Ново: PostgreSQL трикови.
 • Сака да научи: за се што знам, секогаш има и многу што сакам да слушам/научам, плус: конечно да научи да користи Latex, програмски јазици (Haskell, Lisp, Go)
 • Исто добро: from Web 0.9 to Web 5.6 with coroutines in Python
 • Секогаш расположен за: programming language wars

Златко Трајчески

 • Знае: LDAP - менаџирање и истекување на лозинки во мешана Linux - Window средина, МНОГУ повеќе IOPS-и со ZFS, техничка сигурност во една фирма, Samba, NFS, GNOME 3, Unity, малку VPN, малку iptables, малку се'... милион ситни работи потребни за работа во една мала до средна фирма гладна за процесорска моќ и брз проток на податоци + секогаш расположен за добра дискусија за корисничките интерфејси на GNOME, Android, Windows Phone, Windows 8, iOS...
 • Сака да научи: Kerberos, Grid Computing (Sun Grid Engine, Condor)... овие работи ги има начнато, но нема навлезено и би сакал туѓи искуства + се' останато би му било интереснодали

Владан Поповиќ

 • Знае: python, RDBMS (ново: нотификации во postgresql), django, малку flask, CouchDB, правење стартап, web (ajax, comet со JQuery/Python)
 • Користи: vim, terminator, firefix, xchat, pidgin, networkmanager, има твитер, нема блог
 • Сака да научи: LDAP, корутини, функционални јазици, како да му проработи hibernate во arch и менаџирање на време

Далибор Насевиќ

 • Знае: TDD/BDD, Refactoring, Design Patterns, Ruby, Ruby on Rails, Javascript, jQuery, Titanium Mobile (Android), Vim, Git, Cucumber, RSpec, Haml, Sass, HTML, CSS, MySQL/PostgreSQL, Redis, Agile/Scrum/XP, Machine Learning, Coderetreat/Codekata/CodingDojo, Productivity/Getting Things Done/Pomodoro Technique.
 • Сака да научи: Lean/Kanban, CouchDB, random tips and tricks

Јованка Гулицоска

 • Знае: Gnome, GTK+, Telepathy, нешто Python
 • Сака да научи: се :)