NSND/2012/Штип

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

НСНД Штип е од 7 до 8 април 2012 година, во просториите на „Лабораторија за дигитални ресурси и отворен пристап“ (ДРОП) при Факултет за информатика – Универзитет Гоце Делчев.

Превоз

 • Арангел (има кола): Јасна, Иван, Борис
 • Дамјан (има кола): Тања, Стама, Горан
 • Ана (има кола): Баже, Далибор, +1

Луѓе

Дамјан Георгиевски

 • Знае: Python, Erlang, CouchDB, скалабилност, Arduino, микроконтролери, 0mq, пуно за систем администрација и мрежна администрација (рутирање ospf, bgp, rip, vpn-и), web сервер (nginx, cherokee, apache), нешто HTML/Javascript/AJAX/Longpoll и сл. Ново: PostgreSQL трикови.
 • Сака да научи: за се што знам, секогаш има и многу што сакам да слушам/научам, плус: конечно да научи да користи Latex, програмски јазици (Haskell, Lisp, Go)
 • Исто добро: from Web 0.9 to Web 5.6 with coroutines in Python
 • Секогаш расположен за: programming language wars

Борис Кузманов

 • Знае и може да збори за: WordPress, развој на WP теми и додатоци ... + може да споделам некое искуство и 2-3 збора за книгата што ја изнајмив од КИКА библиотеката - „Компјутерска организација и дизајн“ (конкретно за мерење и споредба на перформанси на компјутери)
 • Сака да научи: Python
 • WordPress 3.3.x vs. Drupal 7.x vs. Joomla 2.5.x(?)

Арангел

 • Знае: GNU/Linux систем администрација, мрежни алатки, firewall-и, VPN (OpenVPN), Drupal, Wordpress, OTR, „Како се прави хаклаб“ (имам спремна презентација), Project Management and Issue Tracking (Redmine etc)...

Баже

 • Знае: Python: WSGI, SQLAlchemy, pyparsing, twisted. PostgreSQL (+PL/Python). Machine learning.
 • Сака да слуша: zeromq, machine learning, gevent, Дамјан како признава дека PostgreSQL e подобар rdbms од Mysql.