Ogg Theora

Од Сподели wiki
Преработка од 18:31, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (2 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Theora е видео кодек развиван од Xiph.Org Фондацијата како дел од нивниот Ogg проект. Базиран врз On2 Technologies VP3 кодекот, и крстен од On2 како предец во VP3 линијата, Theora се стреми да се натпреварува со MPEG-4 видео (на пр. Х.264, Xvid и DivX), RealVideo, Windows Media Video, и слични low-bitrate видео компресивни шеми.

Додека VP3 е патентирана технологија, On2 им даде непровратна бесплатна лиценца за VP3 патентите на секој, што дозволува било кој да ја користи Theora и други VP3-изведени кодеци за било која намена.

Во Ogg мултимедијалното опкружување, Theora овозможува видео слој, доека Vorbis обично претставува аудио слој (Speex и FLAC исто така можат да служат како видео слоеви).

Theora е именувана според Теора Џонс (Theora Jones), Едисон Картеровиот контролер на Max Headroom телевизиската програма.

Надворешни врски