Разлика помеѓу преработките на „PNG“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Ред 7: Ред 7:
 
'''Забелешка''': Датотека во PNG може да биде 10 пати поголема од големината на JPEG датотека, но може значително да го задржи квалитетот на сликата.
 
'''Забелешка''': Датотека во PNG може да биде 10 пати поголема од големината на JPEG датотека, но може значително да го задржи квалитетот на сликата.
  
Миме типот на JPEG е image/png, а проширувањето за PNG датотеките е .png.
+
Миме типот на JPEG е image/png, а наставката за PNG датотеките е .png.
  
 
[[Категорија:Отворени формати]]
 
[[Категорија:Отворени формати]]

Преработка од 05:58, 4 јуни 2007

Portable Network Graphics е формат за мапирани слики кој користи алгоритам за компресија без загуба. PNG е создаден за да го подобри или целосно замени неслободниот GIF формат, како формат за слики без потреба од лиценци за патенти и ограничувања. PNG оригинално се чита „пинг“, но на македонски често се изговараат трите букви на форматот п-н-г.

PNG поддржува палета-базирани, greyscale или RGB слики. PNG е дизајниран за преност на слики преку Интернет, не е за професионална употреба, па така не поддржува простор за бои (како CMYK).

PNG датотеките речиси секогаш го користат

Забелешка: Датотека во PNG може да биде 10 пати поголема од големината на JPEG датотека, но може значително да го задржи квалитетот на сликата.

Миме типот на JPEG е image/png, а наставката за PNG датотеките е .png.