Pidgin msn yahoo

Од Сподели wiki
Преработка од 18:32, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (17 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

:: Како до користење на Yahoo и MSN под еден покрив во Pidgin ::

Според истражувањата кои ги вршев, открив дека луѓето се плашат од програмата Pidgin затоа што незнаат да ја

конфигурираат (без навреда :) ).

Ама затоа јас пронајдов одговор.

Немам MSN контакти преку yahoo сметка

Доколку ви се случи да ви недостига голем број на контакти, тогаш тоа е заради фактот дека тие контакти не се

наоѓаат на Yahoo серверот, бидејќи се дел од msn.

Како да ги добијам сите контакти под Yahoo ?

MSN дел

Отвораме Mozilla Firefox, потоа во местото за адреса внесуваме: http://hotmail.com.
Изгледа на најавна страница на MSN

се логираме со hotmail, live или т.н вид, во зависност што имаме (сл. лево). Откако ќе се логираме, потребно е да влезиме во страната за подесувања. Тоа е илустрирано на следната слика:

Страница за опции на MSN


И само одиме на „Contact list“ (Лев навигационен дел).

Потоа ни се појавува одделот за подесувања, во него пак, кликнуваме на „Manage“ кое се наоѓа во лентата со алатки над листата со контакти, потоа си се спушта мени, од менито одиме на последниот дел од менито „Export“, на сликата се гледа како изгледа целата постапка.
Управувач на контактиОткако ќе го сториме тоа, ќе ни прикажи Mozilla Firefox дијалог за зачувување на датотеката

WLMContacts.csv.png

,

истата ја снимаме по желба некаде, пример: на работната површина.

Yahoo дел

Ако не ви отворен Mozilla Firefox, тогаш сторете тоа, потоа во местото за адреса внесуваме: http://yahoo.com.
Изгледа на најавна страница на Yahoo

се логираме со нашата сметка(сл. лево). Откако ќе се логираме, потребно е да влезиме во страната за подесувања. Тоа е илустрирано на следната слика:

Страница за опции на Yahoo


И само одиме на „Contact Options“ (Лев навигационен дел).

Потоа ни се појавува одделот за подесувања, во него пак, кликнуваме на „Import/Export“ кое се наоѓа десно во ќошот, лево од Options, потоа не носи на нова страна, на таа страна кликаме на „Browse“, на сликата се гледа како изгледа целата постапка.
Управувач на контакти
Откако ќе го сториме тоа, ќе ни прикажи Mozilla Firefox дијалог за отворање на датотеката

Увоз на датотека со контакти

,

ја земаме од некаде, пример: од некоја си msn2yahoo папка која се наоѓа на работната површина.

Датотека се одбира и кликаме „Import Now“, чекаме неколку секунди/минути (зависно од инт. врската), па потоа се враќаме назад на листата на контакти. Со тоа ги добивме сите контакти на едно *купче*.

Pidgin дел

Доколку сега направиме нова Yahoo сметка во Pidgin, ќе забележиме дека сите контакти ни се на број :D.

GNU_D 20:18, 12 декември 2008 (UTC)