Ubuntu именување

Од Сподели wiki
Преработка од 17:32, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (15 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Секоја Ubuntu верзија има свое кодно име, исто така и нумеричка верзија добиена од месецот и годината кога е издадена. Canonical овозможува поддршка и надоградба на пакети за речиси сите Ubuntu верзии кои не се постари од 18 мсеци. Моментално има две верзии на Ubuntu базираните системи кои се ажурираат најредовно, тоа се Dapper Drake и Edgy Eft.

Warty Warthog

Излезе: Октомври 2004
Верзија: 4.10
Поддршка: до Април 2006

Hoary Hedgehog

Излезе: Април 2005
Верзија: 5.04
Поддршка: до Април 2006

Breezy Badger

Излезе: Отомври 2005
Верзија: 5.10
Поддршка: До Април 2007

Dapper Drake

Излезе: Јуни 2006
Верзија: 6.06 LTS
Поддршка: Јуни 2009 за десктоп и Јуни 2011 за серверски потреби

Edgy Eft

Излезе: Октомври 2006
Верзија: 6.10
Поддршка: До Април 2008

Feisty Fawn

Излезе:Април 2007
Верзија: 7.04
Поддршка: До октомври 2008

Gutsy Gibbon

Излезе: Октомври 2007
Верзија: 7.10
Поддршка: До април 2009

Hardy Heron

Излезе: Април 2008
Верзија: 8.04 LTS
Поддршка: Април 2011 за десктоп, Април 2013 за сервер

Intrepid Ibex

Излезе: Октомври 2008
Верзија: 8.10
Поддршка: До април 2010

Jaunty Jackalope

Ќе излезе: Април 2009
Верзија: 9.04
Поддршка: До Октомври 2010