Разлика помеѓу преработките на „XGL“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
 
(Инсталација на библиотеки и потребни пакети)
Ред 9: Ред 9:
 
Прво треба да се инсталираат следниве библиотеки:
 
Прво треба да се инсталираат следниве библиотеки:
  
[http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/libdrm-2.0-5.i586.rpm libdrm-2.0-5.i586.rpm]
+
* [http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/libdrm-2.0-5.i586.rpm libdrm-2.0-5.i586.rpm]
  
[http://rapidshare.de/files/17512241/libsvg-0.1.4-8.i586.rpm.html libsvg-0.1.4-8.i586.rpm]
+
* [http://rapidshare.de/files/17512241/libsvg-0.1.4-8.i586.rpm.html libsvg-0.1.4-8.i586.rpm]
  
[http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/libsvg-cairo-0.1.6-5.i586.rpm libsvg-cairo-0.1.6-5.i586.rpm]
+
* [http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/libsvg-cairo-0.1.6-5.i586.rpm libsvg-cairo-0.1.6-5.i586.rpm]
  
 
Пакетите се инсталираат исто како и било кој друг rpm пакет за SuSE:
 
Пакетите се инсталираат исто како и било кој друг rpm пакет за SuSE:
Ред 23: Ред 23:
 
После инсталацијата на библиотеките потребно е да се инсталира пакет за компатибилност на XGL:
 
После инсталацијата на библиотеките потребно е да се инсталира пакет за компатибилност на XGL:
  
[http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/xgl-compat100-1-2.i586.rpm xgl-compat100-1-2.i586.rpm]
+
* [http://www.netlife.co.za/downloads/suse10xgl/xgl-compat100-1-2.i586.rpm xgl-compat100-1-2.i586.rpm]
  
 
Потоа се инсталира XGL пакетот:
 
Потоа се инсталира XGL пакетот:

Преработка од 15:25, 5 мај 2006

Упатство за инсталирање на XGL

Ова е упатство за инсталирање на XGL на SuSE Linux 10. Во верзијата 10.1 која треба да излези на 25 април 2006 XGL е официјално поддржан, па упатствата кои следуваат нема да важат за таа верзија. Ако не знаете што е XGL посетете ја страницата на Novell.

Упатството во иднина ќе биде ажурирано со начин на XGL инсталација за други дистрибуции.

Инсталација на библиотеки и потребни пакети

Прво треба да се инсталираат следниве библиотеки:

Пакетите се инсталираат исто како и било кој друг rpm пакет за SuSE:

 # su
 # rpm -i _package_.rpm  

каде _package_.rpm е име на пакетот. На пример: rpm -i libdrm-2.0-5.i586.rpm

После инсталацијата на библиотеките потребно е да се инсталира пакет за компатибилност на XGL:

Потоа се инсталира XGL пакетот:

xgl-cvs_060214-2.i586.rpm

Ако при инсталацијата на пакетите не се појавија никакви грешки, отворете го како root следнава датотека за уредување:

  # su 
  # gedit /etc/sysconfig/displaymanager

во неа барајте ја линијата која содржи "DISPLAYMANAGER_XSERVER" и наместо Xorg напишете Xgl. Исто како root отворете ја следнава датотека за уредување:

  # su 
  # gedit /etc/opt/kde3/share/config/kdm/kdmrc 

во неа сменете го ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X -br во ServerCmd=/usr/X11R6/bin/Xgl -br. Зачувајте ја датотеката и напишете во терминал емулатор(Konsole):

  # su
  # SuSEconfig 

Рестартирајте ја тековната X сесија (Ctrl+Alt+Backspace). Логирајте се повторно и инсталирајте го компиз менаџерот за прозорци кој содржи воодушевувачки ефекти на работната околина:

compiz-0.0.3-2.i586.rpm

Во System->Gnome Control Centre->Sessions во јазичето Startup Programs притиснете Add и во полето за текст внесете:

  # compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher 

Уште еднаш притиснете на Add и во полето за текст внесете:

  # gnome-window-decorator 

Рестартирајте го GNOME. Сега треба да ги имате сите ефекти на compiz

Некои поважни кратенки на тастатура за compiz

CTRL + ALT + Left/Right - Менување на страна на коцката.\\ CTRL + ALT + SHIFT + Left/Right - Носење на тековниот прозорец на друга страна на виртуелната коцка.\\ CTRL + ALT + Лев Клик - Вртење на коцката рачно со помош на глувчето\\ F12 - Прегледно редење на сите прозорци на површината на работната околина\\ Alt- Tab - менувач на прозорци\\