Едно лето/HTML5IrcLog

Од Сподели wiki
Преработка од 21:29, 16 мај 2011; направена од Дамјан (разговор | придонеси) (Создадена страница со: = HTML5 Irc Log = == Опис == Ова е комплементарен проект на Едно_лето/ЕрлангБот. Ирц ботот за...)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

HTML5 Irc Log

Опис

Ова е комплементарен проект на Едно_лето/ЕрлангБот. Ирц ботот запишува се што ќе види на каналите на кој е приклучен во CouchDB база. CouchDB е едноставна nosql база која чува JSON документи и на која директно од javascript може да и се пристапи со http протокол.

Релативно примитивен HTML + JS интерфејс е веќе поставен на http://damjan.softver.org.mk/irclog/. Интерфејсот е направен исклучиво со статички HTML и јavascript, без никаков backend, а сепак во овозможува следење на логот во реално време.

Задача на студентот ќе биде да се поправат грешките и барања за функционалност на web апликацијата.

  • да се поправат грешките при прелистување на архивата
  • календар за прелистување на архивата, претходен/следен ден и сл.
  • full-text search
  • tag cloud
  • компактни линии, псевдо код: if same_sender AND timestamp_diff < 10 secs AND number of words < 2: нема нова линија
  • algorithmic persistent nick colorizer
  • хистограм на активност на каналот
  • било какви подобрувања на изгледот и функционалноста на страната

Ментори

Потребни предзнаења

HTML и JavaScript, пожелно и jquery и неговите plugin-и.

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

HTML5, jQuery, NoSQL, Comet, CouchDB и CouchApps

Пријавени Студенти