Идеи и предлози за 2007

Од Сподели wiki
Преработка од 17:35, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (18 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Форум за креирање на македонски речник за компјутерски термини

Ова би бил собир на сите сите преведувачки тимови (луѓето кои работата на локализација на софтвер на македонски јазик), ИКТ професионалци, лингвисти и универзитетски професори на кој би се дискутирало за унификација на постоечките и воведување на нови термини кои се однесуваат на ИКТ. Целта би била поставување на основа за пишување на речник на компјутерски термини. Ова е дел од нациналната стратегија за развој на информатичкото општество (проект ПР4.16, „Македонски толковен речник од областа на ИКТ“), носител на активноста е Метаморфозис. Незнам точно до каде се стигнати со ова, но мислам дека треба да се вклучиме и активно да учествуваме во овој проект.
Предлагач: Јован Костовски

Ваква апликација е во алфа фаза на развој

Еве ја спецификицијата на апликацијата

http://softver.org.mk/novica/godot

Еве ја импементацијата

http://www.terminologija.org.mk

Еве ја нишката за пријавување на багови и подобрувања

http://bugs.softver.org.mk/task/68

Македонска конференција за слободен софтвер

настан кој би се одржувал еднаш годишно, на кој би се промовирал слободниот софтвер и би биле претставувани раслични решенија базирани на слободен софтвер. Ќе биде составен од предавања и работилници на различни теми поврзани со слободниот софтвер. Предавачи: Македонската FLOSS заедница , ИКТ професионалци кои работат со слободен софтвер. Учесници: Сите заинтересирани, настанот би бил од отворен тип. Повеќе информации околу идејата ќе најдете во овој документ.
Предлагач: Јован Костовски


Отворање на LUG (Linux User Group) во Скопје

Предлагачи: Јован Костовски, Арангел Ангов

Отварање на LUG е нешто што треба да го направи заедницата а не Слобден софтвер Македонија како организација. --Новица

Документарен филм на македонски јазик за нашата скромна заедница

Предлагач: Александар Балаловски Слободниот софтвер кај нас може да се пропагира и преку видео презентации. За таа цел е и овој предлог. Моќта на видеото од секогаш била ценета, па да искористиме прилика и да увидиме можности ;)

Преведување на Xfce

Организирано/Полуорганизирано преведување на Xfce
Предлагач: Јован Наумовски
Преведувањето е организирано и реализирано: http://lugola.net/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Itemid= Може да се допреведат trunk датотеките само :)