Хаклаб/Компјутери

Од Сподели wiki
Преработка од 20:01, 6 јули 2012; направена од АрангелАнгов (разговор | придонеси) (Создадена страница со: '''Што треба да имаат инсталирано сите компјутери во хаклаб кои што би се користеле о...)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај

Што треба да имаат инсталирано сите компјутери во хаклаб кои што би се користеле од посетителите?

- Некоја од GNU/Linux дистрибуциите достапни преку boot серверот во КИКА - Некој полајт desktop environment/window manager, у игра се: xfce, awesome, па дури и GNOME Classic (никако Unity!) - Кирилична поддршка со некоја од опцииве за layout switching: ctrl:swapcaps или grp:alt_shift_toggle

Битно:

export http_proxy=192.168.88.49 за да го користиме локалниот debproxy сервер за надградба на локалните debian/ubuntu инсталации, наместо да влечеме се од интернет all over again