Вечна TO-DO листа

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Содржина

Вечна TO-DO листа за активности поврзани со слободен софтвер

За овој документ

Овој документ е напишан од Новица Наков и служи како место за собирање на идеи за тоа што треба, што може, што би било добро и сл. да се направи во врска со слободниот софтвер во нашава македонска заедница. Ова се некои општио идеи кои стојат наоколу, но има и некои мои идеи со кои никој не мора да се сложува. Сепак, ако некому му се види нешто интересно, може да допише или евентуално да се додаде себе си како лице кое ќе ја спроведе идејата во дело.

ВАЖНО: не бришете ништо од вики страницава. Ако некоја работа е завршена прешкртајте ја.

Слични страници на викиво

http://wiki.lugola.net/Идеи_за_2009

http://wiki.lugola.net/Идеи_и_предлози_за_2007

2008 година

Дополнување на содржините од Whitepaper-от на ОССМ

Повеќе е објаснето тука: http://bugs.softver.org.mk/task/162

Централно место за локализација

http://bugs.softver.org.mk/task/101

Ова е само идеја. Не знам дали/колку вреди.

Нов изглед/функција на softver.org.mk

softver.org.mk одамна ја загуби функцијата не место каде што се објавуваше македонски слободен софтвер. Затоа веќе подолго време се размислува таму да се инсталира gforge или trac (системи за менаџмент на проекти) кои ќе и служат на заедницата во Македонија. Се разбира, пред да се стави тоа на сервер некој треба дома да истестира, да нагоди, да среди и потоа во иднина да се грижи за системот, т.е. да биде webmaster/admin на новиот softver.org.mk

Да се направат банери за http://odf.slobodensoftver.org.mk.

Текстови за слободен софтвер на мк.википедија

На википедија на македонски јазик нема солидни текстови за слободен софтвер. Треба да се напишат текстови кои се точни, со правилен јазик и прецизни објаснувања.

Видео од Вејн Вота: Застарено?

Предавањето на Вејн се случи одамна, а сеуште не се направени употребливи материјали од видео снимката.

Проверка на правопис за Mozilla Firefox/Thunderbird: Завршено

Во 2008 има вградена проверка во Firefox 3 и има готова екстензија за други мозила софтвери. Уште информации: http://wiki.lugola.net/FrirefoxSpellcheck

Долго време имаше пријава за недостатокот на додатоци за проверка на правопис на http://bugs.softver.org.mk, но од верзиите 2.0 начинот на работа не тие не е ист. Некој може да истражи и да направи проверка на правопис за овие апликации.

http://developer.mozilla.org/en/docs/Extensions

2007 година: завршени работи

Дизајн на насловната страница за новото веб место на Слободен софтвер Македонија: Завршено

Не чувствувам посебна потреба да објаснувам нешто повеќе околу ова, бидејќи полно детали има на: http://bugs.softver.org.mk/task/94

Патем, за оваа работа има и награда за најдобар дизајн која изнесува 1000 денари.

Мигрирање на стари содржини од старо вики на ова вики овде: Завршено

Исто види:

http://bugs.softver.org.mk/task/105 - задачата е решена и затворена.

Преводи на некои текстови за DRM: Завршено

Види: http://bugs.softver.org.mk/task/88

Знам дека нешто се работеше на ова, но не знам што се случи на крај. Ако има некаков update содржините може да се стават на new.slobodensoftver.org.mk текстовите се тука: http://zoki.lugola.net/?p=16 нема хтмл верзии се уште

http://wiki.lugola.net/DRM

Превод на текстови од ODF Alliance: Завршено

Ова е добар текст за почеток: http://www.odfalliance.org/resources/whyODF.pdf Превод на македонски јазик на whyODF.pdf Маки го преведе.

http://www.odfalliance.org/resources/RefutingMyths.pdf e исто така [преведен].

За повеќе видете http://odf.slobodensoftver.org.mk

А на http://www.odfalliance.org/resources.php има уште текстови во случај да има некој поамбициозен.

Мислам дека не треба посебно да се обајснува зошто ни требаат информации за ODF на македонски јазик.

Уште банери за споделизнаење: Завршено

На spodeliznaenje.blogspot.com има неколку банери кои рандом се вртат на сајтот. Арно ама после некое време стануваат досадни, па така ако некој сака да направи уште некој банер плус во истиот (или подобар?) дух/стил, може слободно да го спроведе истото.

Важно во врска со ова е доколку се земаат слики од места како flickr да се внимава на авторските права. Значи земајте слики кои се под онаа Creative Commons лиценца која дозволува истите да се доработуваат. Исто така, тие банери за користење на блогот треба да бидат објавени под иста (или полиберална) лиценца како што е и блогот.

Дизајн за маичка „СподелиЗнаење“: Завршено

Одамна не сме правеле нови маички, па со слоганот „споделизнаење“ може и нови да направиме. :) прва тура маички помина... http://wiki.lugola.net/wiki/Маици_сподели_знаење

Кампања за ogg: Завршено

Може е добра идеја да имаме преводи некои и за ова. http://www.fsf.org/news/playogg.html

Има статија за ogg во викито и голем дел од информациите од врската погоре ги има во статијата

Adsense на сподели знаење: Завршено

Да ставиме реклами.

Текстови за на ова вики: Завршено

Текстовиве од долнава врска да се префлат на ова вики: http://softver.org.mk/stara/index2.php?vidi=tekstovi/index.php Ми се чини дека се што може да се користи е префрлено. Другите работи можеби заради некаква историска вредност? Не знам. Новица 02:09, 18 July 2007 (CDT)