Едно лето/СИУП

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Име на Проект

Опис

Идејата на проектот е да се развие софтвер кој ќе биде мост помеѓу некој веќе постоечки систем и SMS Gateway со цел да се овозможи параметрите од постоечкиот систем корисниците да ги добијат на својот мобилен телефон преку SMS и да можат да вратат некоја команда назад.

Студентот би се запознал со SMS како технологија, инсталација и конфигурација на Kannel Open Source WAP and SMS Gateway , приклучување на мобилен телефон на ГНУ/Линукс со цел да се праќаат и примаат SMS пораки и развој на апликации кои комуницираат со веб сервер преку HTTP протоколот.

Краен продукт ќе биде софтвер кој ќе испраќа и прима SMS пораки и ќе командува определен систем, на пример набљудување на најважните сервиси кои работат на еден сервер (веб, е-пошта...) или ако сакаме да додадеме и некој хардвер, може да направиме систем за вклучување и исклучување на разни електрични уреди преку SMS. Доменот на примена може да биде и нешто друго во зависност од интересот на студентот.

Ментори

Јован Костовски (chombium НА gmail.com)

Потребни предзнања

Основни познавања од ГНУ/Линукс

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

Kannel SMS Gateway, GNU/Linux, програмски јазик по избор

Примени Студенти