Емисија

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Песната стопан нема

Опис некаков: емисијата ќе се занимава со промовирање на музика која е издадена под некој од алтернативните модели на авторски права како што е CreativeCommons), еден директориум на таква музика е jamendo.com, и музика која што според издавачката индустрија е просто нелегална (на пример, сивиот албум на DJ Danger Mouse http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_album).

Oсвен промоцијата на вакви артисти, емисијата би пренесувала информации за актуелностите во музичката индустрија (и филмската) и авторските права, би промовирала македонски автори на книги и видео што издаваат под овие лиценци, а ако такво нешто заживее, и локални музички автори.

Покрај овие музички активности, се надеваме дека емисијата ќе создаде присутност на темата помеѓу публика за која можеби овие теми се нови, но сеедно значајни поради вообичаениот peer-2-peer начин на снабдување со музика во земјава.


Името усвеоено во програма: Песната стопан нема.

Едностраното усвојување на името не се прифаќа. Останува да бараме решение за името.

Други предлози за името

 • пиратите од скопската котлина
 • СЛОБОДАНКА
 • Слободна територија
 • Impulse Tracker
 • CopyLeft
 • името не го даваме
 • trolls on the air
 • we are from the internetz


Џингл

http://amenbreakbeat.blogspot.com/

Белешки за емисија бр. 1/11, 9.10.2011 г.

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/The_Grey_Album

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Jaydiohead

http://www.youtube.com/watch?v=5SaFTm2bcac

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Amen_break


Во пограма пуштени 2та албума од погоре: DJ Danger Mouse и Jaydiohead. Покрај за нив, зборувано и за авторски права и музика, новите закони во ЕУ, тоа дека музиката на Битлси не отиде во јавен домен. Исто така за најпознатиот drum loop (линк погоре), документарниот филм Good Copy Bad Copy.

Белешки за епизода бр. 2/11, 16.10.2011 г.

Тим: Арангел, Игор (+ гости)


Се надоврзуваме на Good Copy Bad Copy, филмот почнува со Gregg Michael Gillis aka GirlTalk

Албуми

 • Secret Diary CD (2002, Illegal Art)
 • Unstoppable CD (2004, Illegal Art)
 • Night Ripper CD (2006, Illegal Art)
 • Feed the Animals CD (2008, Illegal Art)
 • All Day (2010, Illegal Art)

Торенти

Пирати и хакери

Белешки за епизода бр. 3/11, 23.10.2011 г.

Дамјан, Миша, Новица.

Емисијата беше посветена на bitcoin.

Врски:

https://en.bitcoin.it/wiki/FAQ

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/09/07/golden-cyberfetters/

https://www.readwriteweb.com/hack/2010/12/interview-bitcoin.php

https://www.technologyreview.com/computing/38392/

Плејлиста:

Белешки за епизода бр. 4/11 30.10.2011 г

Тим: Арангел + Стама

Музика и теми:

 • Безбедност на интернет, SSL, WiFi, лозинки, на што да се пази и сл.
 • Би се пуштала некоја музика „from outer space“ во стил на Space Station Soma на http://soma.fm
 • Друг предлог за музика

Гости: Иван Стојмиров, Александар Балаловски

Белешки за епизода бр. 5/11 06.11.2011 г.

Миша, Новица, Дамјан(?) + Румена Бужаровска

Главен осврт кон „Игра во `ржта“ + Ремикс, Кори Доктороу, „Одвеано со виорот“, „Гордост и предрасуди“.

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/60_YEARS_LATER

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/The_Wind_Done_Gone

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Pride_and_prejudice_and_zombies

Музика од Џамендо: .....

Предлог за епизода бр 6 13.11.2011 г.

Тим: Арангел + Стама

Музика:

Белешки за епизода бр. 7/11 20.11.2011 г.

Дамјан, Миша и Новица. Драконски закони: разговор за SOPA и ACTA и сл. Музика и детали: http://b10g.spodeli.org/2011/11/7.html

Белешки за епизода бр. 8/11 27.12.2011 г.

Белешки за епизода бр. 9/11 04.12.2011 г.

Интернет мемиња.

Најново: https://www.readwriteweb.com/enterprise/2011/11/how-to-start-the-next-internet.php

https://www.youtube.com/watch?v=iU7y81FBxu4

http://peppersprayingcop.tumblr.com/

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/nov/23/pepper-spraying-cop-photoshop-justice?CMP=twt_gu


Белешки за епизода бр. 11/11 18.12.2011

http://kiberkomunist.posterous.com/41479850

и по Нова година - митот за авторот?

Некоја идна емисија

Дали знаеме македонски автори што издале музика, книга, филм под CC да ги поканиме на разговор?

Овде има архива на македонски автори кои можеме да ги повикаме:

На пример :

 • Археоблог

- за боуви и ремикс и банирање и сл. види и http://www.comicsalliance.com/2011/08/30/space-oddity-david-bowie-andrew-kolb/

- Може да збориме за проектот Debian, што е Debian и за што се може да се користи, колку е значаен во светот на слободниот софтвер, за што се користи, како можете да му се приклучите на проектот итн.


http://www.nypl.org/blog/2011/01/20/best-creative-commons-music-2010

http://www.nypl.org/blog/2011/02/08/best-creative-commons-music-2010-part-2

http://knowfuture.wordpress.com/2011/10/31/pirate-berlin/


вики-куќа: www.bemakeshift.com/catalogue/48/wikihouse.

 • Да ја отвориме емисијата со Дејвид Боуви (+1 од гемо)
 • [gemo само-поканет гост] Мобилна технологија / Андроид, iOs, кој од кој попедер; Дали Андроид е слободен или не? Зошто поддржувачите на Слободен софтвер најчесто го поддржуваат и Андроид?