Кампања ГНУ/Линукс мојот пријател

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Ова е следната активност на ЛугоП, која ќе се спроведува во средните училишта во Прилеп.


Опис

Активноста ќе се спроведува во сите средни училишта во градот, со цел промоција на ГНУ/Линукс и претставување на ГНУ/Линукс како алтернатива за компјутерите. Во план е посебна обука за учениците во СОУ „Ристе Ристески Ричко“ бидејќи има посебен профил за електро-техника и автоматика. - планот пропадна Се свртуваме кон другите училишта.


Потребно за кампањата

 • Проектор - имаме
 • Лаптоп - имаме
 • Маички - имаме
 • Презентации - имаме
 • Предавачи - делумно :)
 • Термини - делумно
 • Писма до училиштата и нивните младински организации - имаме

Теми

Во СОУ „Р.Р Ричко“

 • „Веб сервер и скриптирање“
 • „Поврзување на Линукс со Виндоус“
 • „Пајтон, одлична основа“
 • „Музика, игри...на Линукс“

Вo СОУ гимназија „Мирче Ацев“

 • „Запознавање со Линукс“
 • „Иднина на Линукс“
 • „Музика, игри...на Линукс“

Во СОЕПТУ „Кузман Јосифоски - Питу“

 • „Запознавање со Линукс“
 • „Иднина на Линукс“
 • „Музика, игри...на Линукс“

Во СОУ „Орде Чопела“

 • „Запознавање со Линукс“
 • „Иднина на Линукс“
 • „Музика, игри...на Линукс“

Во СОУ „Ѓорче Петров“

 • „Запознавање со Линукс“
 • „Иднина на Линукс“
 • „Музика, игри...на Линукс“

Во ОУ „Климент Охридски“

 • „Запознавање со Линукс“
 • „Слободен софтвер“
 • „Забава и Линукс“

- Треба да се напомене дека темите кои се предвидени за учениците од ова училиште ќе бидат со понизок стил на изразување и повеќе жаргони

Детали за кампањата

 • 07,11,2007 - презентација за најмалдите информатичари од ОУ „Климент Охридски“ во Прилеп (на нивно барање) - спроведено
 • 08,11,2007 - пратени писма до сите средни училишта во градот - спроведено
 • 14,11,2007 - презентација во СОЕПТУ „Кузман Јосифоски - Питу“ - спроведено
 • 19,11,2007 - презентација во СОУ „Ристе Ристески - Ричко“ - откажано за наредниот понделеник
 • 26,11,2007 поради несериозност од страна на училиштето
 • 26,11,2007 - откажана презентацијата во СОУ „Р.Р. Ричко“ поради огромна несериозност од страна на училиштето (нема потреба за понатамошна соработка - додека не се опаметат дека Линукс не е онаков како што го замислуваат)
 • 10,11,2007 - ќе бидат испратени нови писма до училиштата со цел успешно завршување на кампањата - спроведено
 • 25,12,2007 - презентација во хемиското училиште „Орде Чопела“ Прилеп - спроведено
 • 25,12,2007 - останаа уште 5 дена до крајот на кампањата, детали ќе има достапни на блог
 • 30,12,2007 - Кампањата заврши

Заклучок и придобивки

 • 1, Издавање на книга со информации за слободен софтвер и упатства за работа.
 • 2, Училиштата не се заинтересирани за соработка
 • 3, Малку ученици се интересираат за информатичка технологија

...