ПредавањаФинки

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Предавања на ФИНКИ зимски семестар 2012 година

Слободниот софтвер и неговите општествени последици

Дамјан Георгиевски и Новица Наков [13.11.2012@18h на ФИНКИ]

Присутни околу 30тина студенти. Предавањето траеше околу 90 минути.

Опфатени теми:

· Вовед за предавањата на Финки
· кратко за 2с.мк
· што е слободен софтвер
 (теорија)
 (опционо историја)
 GNU, Linux, Mozilla, Apache, LibreOffice
· што сѐ е изградено со слободен софтвер
 wikipedia, OpenStreetMap, CreativeCommons - затоа што идејата ја прифатиле и ја прошириле
 google, facebook, twitter, сите нови сервиси се базираат на слободни технологии
 android + web апликации
 новите програмски јазици, технологии и сл.
· но…
 слободата на софтверот веќе не е прашање
 сѐ е префрелно на приватни сервиси врз кои немаме контрола

· [the end]

Најмногу дискусија за продавање на слободен софтер и заработување.(Благодарение на членовите од публиката за кои подоцна дознавме дека се од Microsoft).

Направивме дополнителен муабет со еден дечко кој што е заинтересиран за ардуино, и една девојка што студира интелектуална сопственост и се интересира за reverese engeneering. На двајцата им кажавме да дојдат во хаклаб.

Гоце забележа дека не сме биле баш најдобри во предавањето. Забелешката беше на место. Одамна не сме држеле предавање и тоа се одрази на нашиот настап.

Инфраструктурата е малку зезната во предавлните. Треба да се носи продолжен кабел.

Зошто хакерите хакираат?

Новица Наков [20.11.2012@18h на ФИНКИ]

Референци:

 1. http://novica.softver.org.mk/node/507
 2. http://novica.softver.org.mk/node/560
 3. http://novica.softver.org.mk/node/567
 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28programmer_subculture%29
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_ethic
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Linus%27s_Law
 7. http://monoskop.org/System.hack%28%29

27.11.2012

 1. Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]

http://aangov.github.com/presentations/dzslides/kika/template.html - презентацијата е достапна на github

04.12.2012

 1. Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]

Отворени податоци - предност и предизвик за заедниците [петрушев]

Баже Петрушев [11.12.2012 на ФИНКИ]

 • Што се отворени податоци?
 • Зошто се потребни? Како можат да бидат од корист и за кого? Кои се светските примери?
 • Области: приватен сектор, здравство, невладин сектор...
 • Квалификации за отвореност
 • Отворени податоци и отворено општество
 • Македонски почетоци

Презентација:

  http://dl.dropbox.com/u/15492654/opendata2012_finki.html

Вики страница за отворени податоци:

  http://wiki.spodeli.org/Отворени_податоци

Data for public good:

  http://strata.oreilly.com/2012/02/data-public-good.html

Solving the Wanamaker problem for health care

  http://radar.oreilly.com/2012/08/data-health-care.html

The dark side of data

  http://strata.oreilly.com/2012/07/the-dark-side-of-data.html


18.12.2012

 1. Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]

Теми што беа разработени :

-- Ардуино, негова кратка историја, зошто и како се случило ардуиното и што претставува неговиот придонес во светот на отворениот хардвер

-- Примери за користење на ардуино

- Примери за отворен хардвеер

-- 3D принтери

Други предлог-теми за предавања

 1. отворениот Интернет (хактивизам)
 2. слободен софтвер во образование
 3. авторски права во дигиталното доба
 4. семантички веб
 5. вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
 6. историја на авторски права
 7. хакерска етика
 8. учество во заедницата
 9. лед коцка

Web Референци

http://uscpwned.blogspot.com/2007/01/syllabus.html

https://wiki.ubuntu.com/flosscom

http://docencia.etsit.urjc.es/moodle/course/view.php?id=82

http://mozilla.libresoft.es/index.html

http://flosshub.org/