Предлог програма за СподелиКино

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Содржината на оваа страница постојано се менува и прилагодува. Доколку сакате да видите што навистина се пуштало на некое СподелиКино, посетете го блогот СподелиЗнаење.

СподелиКино есен 2013 програма

Вторник 22.10.2013 20.00 ч.

BBC All Watched Over By Machines Of Loving Grace - Love and Power

Вторник 29.10.2013 20.00 ч.

BBC All Watched Over By Machines Of Loving Grace - The Use and Abuse of Vegetational Concepts

Вторник 05.11.2013 20.00 ч.

BBC All Watched Over By Machines Of Loving Grace - The Monkey in The Machine and the Machine in the Monkey

Вторник 12.11.2013 20.00 ч.

Eben Moglen - ShowdenandtheFuture.info Lecture 1

Вторник 19.11.2013 20.00 ч.

Eben Moglen - ShowdenandtheFuture.info Lecture 2

Вторник 26.11.2013 20.00 ч.

Eben Moglen - ShowdenandtheFuture.info Lecture 3

Вторник 03.12.2013 20.00 ч.

Вторник 10.12.2013 20.00 ч.

Вторник 17.12.2013 20.00 ч.

СподелиКино во Кинотека #2 - ??? 2013

Бидејќи вратата за соработка со Кинотека на РМ остана отворена, оваа пролет можеме пак да пуштаме филмови...

СподелиКино во Кинотека #10години - мај 2012

Прва недела од мај 2012. 5-6 филмови.

Што сме гледале до сега

 • hunt for golum - Миша: -1 / Јован
 • zenith - Миша / Новица // не е серија / титл има / +1
 • mixtape од vodo - Миша: добро е што се многу филмови нема титл/ Баже: ок.
 • the man from earth - Андријана / Оливера -1
 • hackers wanted - Баже: добар филм нема титл / Јован
 • in the realm of the hackers - Баже: пониско од hackers wanted / Јован
 • everything unspoken (http://vodo.net/evun) - Оливера / Андријана / -1
 • revolution os - Оливера: одлично објаснето / но, со задршка / да има follow-up дискусија // Андријана: сосема ок филмче, едукативно, на моменти ми беше пребрзо зборењето
 • The third man - Новица / Александар +1
 • Valkaama (http://www.valkaama.com/) Новица / Александар -1


Документарни:

Играни - список тука:

Список на филмови што се во „јавен домен“ т.е. истечени се авторски права:

Серија (СФ):

Предлог за видеа од 27c3 пролет 2011 (најшироки теми)

Предлог програма за пролет-лето 2010

Фан филмови

Hacking politics


Можда може да се прави серијал за феминизам. Сита е на таа фрекфенција.

16.09.2010

Sita Sings the Blues [1] [2]

Предлог програма за сезона есен - зима 2008

27.10.2008

youtube фан перспективи на Star Wars и други н'рди филмови

3.11.2008

целовечерен star wars фан филм. [3]

10.11.2008

Овој понеделник на СподелиКино ќе го проектираме „Телевизиска мрежа“. Место на настанот: К.Ц. Точка 10.11.2008 во 20ч.

19.11.2008

Програма со ТЕД http://spodeliznaenje.blogspot.com/2008/11/ted-19112008-20.html

24.11.2008

Алфавил http://spodeliznaenje.blogspot.com/2008/11/24112008-20.html

01.12.2008

Кратки филмови од Pangea Day http://spodeliznaenje.blogspot.com/2008/11/pangea-day-1122008-20.html

Предлог програма за сезона пролет - лето 2008

19.03.2008

Steal this movie 2

26.03.2008 Document Freedom Day

Овој ден е Document Freedom Day(http://documentfreedom.org/). Термнинот може да се искористи за некое предавање на таа тема и евентуално презентација на практични проблеми со неслободни формати на документи.

02.04.2008

одложено поради скопски филмски фестивал

09.04.2008

videojug видеа

16.04.2008 музика на интернет

 1. Музика и интернет - како македонската хип хоп сцена (и други) издава на јутјуб.

23.04.2008 тед вечер

марко дода ќе организира ted вечер.

30.04.2008

црвено сподели кино во очи на 1ви мај. :)

07.05.2008

glocal вечер - не се знае што ќе има.

14.05.2008

http://tinyurl.com/3ohlvg - this film is not yet rated - од коментари на блог.ком.мк

21.05.2008

Изборни кампањи од YouTube - чисто како зезалица за време на нашиве изборни фрки.

28.05.2008

http://spodeliznaenje.blogspot.com/2008/05/revolitionos-28052008-20.html

04.06.2008

Randall Munroe говор во Google. Многу е интересен. http://www.youtube.com/watch?v=zJOS0sV2a24

(gemidjy, 27 Мај 12:05:26 2008)

11.06.2008

18.06.2008

25.06.2008

Датуми прва половина од 2008

22.01.2008

DNS Rebinding And More Packet Tricks на Ден Камински од 24c3. DNS Rebinding се покажа како ефикасен механизам за претворање на веб прелистувачот во прокси

30.01.2008

Modelling Infectious Diseases in Virtual Realities

Ова предавање дава интересен преглед на епидемиолошка анализа на виртуелна болест во онлајн игра. Истовремено, добар инсајт во неочекуваните замки на креирањето виртуелни платформи и човечкото однесување во виртуелната реалност.

Датуми есен - зима 2007

25.09.2007

Отварање на сезоната со Стар Врек CC филм. http://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wreck:_In_the_Pirkinning

09.10.2007

23.10.2007

Кратки филмови:

6.11.2007

Документарниот филм „Хипици од пеколот“ од http://hippies.waag.org. Филмот е за група хакери, уметници, писатели и сл. кои меѓу другото се основачи на првиот Интернет провајдер во Холандија xs4all.

28.11.2007

Andrew Keen discusses his book "The Cult of the Amateur: How Today's Internet Is Killing Our Culture" as part of the Authors@Google series - You Tube Video - http://www.youtube.com/watch?v=lN_n7I0PM3w

4.12.2007

18.12.2007

 • Ghost in the Shell (01:22) - Јапонско cyberpunk аниме од 1995 - потрага по идентитетот во општество на хибридни киборг-луѓе. Прашања за постоењето, животот, и човештвото во контекст на предизвиците на новите технологии.
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_in_the_Shell
 • http://www.imdb.com/title/tt0113568/

24.12.2007

Види и...

Како се организира едно сподели кино?

Предлог програма за СподелиЗнаење