СиТ2.0:Објава

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

На 27 септември – вторник, 1983 година, во 12:35:59 според источно време Ричард М. Сталман на групата net.unix-wizards го објави почетокот на својот проект:

Слободен Unix!

Почнувајќи од Денот на благодарноста, ќе напишам целосен оперативен систем компатибилен со Unix наречен GNU (за Gnu's Not Unix) и ќе го давам слободно/бесплатно (1) на сите кои можат да го користат. Придонеси од време, пари, програми и опрема се многу потребни.

(1) Употребата на зборот „free“ овде била невнимателна. Намерата била дека никој нема да мора да плаќа за дозвола за користење на системот GNU. Но, зборовите не го објаснуваат тоа и луѓето често го толкуваат ова на начин дека копиите на GNU секогаш треба да бидат дистрибуирани за мала цена или бесплатно. Тоа никогаш не било намерата.

http://www.gnu.org/gnu/initial-announcement.html