Упатство:Што е дискусиона група и како да се претплатите со Mozilla Thunderbird

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 ова упатсво се уште не е довршено 

Што е дискусиона група?

Дискусина група е Usenet news група (за повеќе инфорамции посетете ја страницата http://en.wikipedia.org/wiki/Usenet).

Најпросто кажано, дискусионите групи се форумите од времето пред да постојат форуми на Интернет. Иако во последно време активноста на нив е во опаѓање и/или има многу спам, сепак се прилично корисни за одредени групи на корисници или одредени теми.

Постојат многу сервери со дискусиони групи и постои и еден македонски: news.mt.net.mk

На него се сместени околу 70 групи поделени по теми: од политика до софтвер.

Групата за софтвер - mk.comp.software - е едно од местата каде што на Интернет можете да добиете поддршка од други кориснци за прашања поврзани со слободен софтвер (или конкретно за Mozilla Thunderbird).

Функционирањето на групите подлежи на одредени правила. Некои од нив се прибележани во делот ЧПП на http://bagra.org (за повеќе информации посетете ја страницата http://www.bagra.org/sitemenu).


Значи, дознавте што се дискусиони групи, ги видовте правилата и сега сакате да се претплатите на некоја група со помош на Mozilla Thunderbird.

Чекор 1: Старување на Thunderbird и додавање на сметка

Стартувајте го Thunderbird и од менито „Уредување“ одберете „Поставки за сметката“.

alt Додавање на нова сметка во Thunderbird

Ова ќе го стартува волшебникот за сметки. Во новиот прозорец има повеќе опции, одберете „Сметка за дискусии“ и кликнете „Напред“.

Волшебникот тогаш ќе го побара вашето име и вашата адреса за е-пошта. Внесете ги и кликнете „Напред“.

Потоа ќе ве праша за името на серверот со дискусиони групи. Тогаш внесете го news.mt.net.mk и кликнете „Напред“. Сега ќе треба да внесете и име за сметката. Волшебникот претпоставува дека тоа ќе биде исто со името на серверот. Ако немате ништо против кликнете „Напред. Ова ќе ве одведе до прозорец каде што се прикажани сите информации што сте ги внесле до тој момент. Таму кликнете „Крај“ и потоа во прозорецот со поставки за сметката кликнете „Во ред“.

Чекор 2: Претплатување на групи од серверот

Сега имате сметка за дискусиони групи. Главниот прозорец би требало да ви изгледа вака, само што на местото news.mozilla.org би требало да пишува news.mt.net.mk.

alt Претпкатување на дискусиони групи

Сега кликате на името на сметката/серверот и десно ви се појавуваат опциите. Кликате на „Уреди ги претплатите за дискусионите групи“.

Тоа ќе ви прикаже нов прозорец.

alt Избор на групи за претплата

Името на сметката е познато, имате поле за пребарување (корисно ако има многу групи). Се претплатувате или со кликање на полето за штиклирање или со кликање на името на групата и потоа копчето „Претплати се“.