Упатство:Linksys OpenWRT OpenVPN CoovaChilly

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Како на вашиот Linksys рутер да инсталирате OpenWRT, да додадете OpenVPN и CoovaChilly и да правите некои интересни работи?

Вовед

Ова упатсво има за цел да објасни некои интересни трикови кои што можете да ги правите со вашиот рутер.

Упатството е за Linksys (точна верзија која е?) рутери.

...

Како да инсталирате OpenWRT на рутерот?

Надградба: ако имате постара верзија на OpenWRT

Конфигурирање на OpenWRT

pppoe, ssh?

Како да додадете OpenVPN и CoovaChilli

Софтверот на рутерот се инсталира преку неговиот менаџер за пакети. Откако ќе овозможите ssh, пријавете се на рутерот и впишете:

ipkg update

Ова ќе ја освежи листата на софтвер кој можете да го инсталирате на рутерот. За да го видите сиот софтвер што можете да го инсталирата од готови пакети, впишете:

ipkg list

OpenVPN ќе го инсталирате со впишување на:

ipkg install openvpn

За да можете да го инсталирате coova-chill ќе треба да направите и мала измена во датотеката /etc/ipkg.conf:

vim /etc/ipkg.conf

притиснете i и внесете нова линија под последната линија што започнува со src:

src X-Wrt http://downloads.x-wrt.org/xwrt/kamikaze/7.09/brcm-2.4/packages

Направете повторно update и потоа

ipkg install coova-chilli

Други корисни апликации за рутерот

??

Референци