Хаклаб/Мрежа/Jukebox

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Користење

Да пуштиш музика на Џубоксот:

 1. Треба да е упален лаптопот кој има налепница Jukebox.
 2. Да имаш инсталирано некој MPD клиент локално на твоjoт компјутер/мобилен.
  1. Да го конфигурираш да се врзе на sloboden-laptop.local:6600 (192.168.88.50:6600)
 3. Или со ssh да се врзеш како jukebox:jukebox@sloboden-laptop.local и да го користиш конзолниот клиент што е инсталиран таму.


Инсталација

Го инсталираш демонот и конзолниот клиент:

root@sloboden-laptop:~# apt-get install mpd ncmpc

Го конфигурираш /etc/mpd.conf:

bind_to_address  "any"
port       "6600"
music_directory  "/var/lib/mpd/music"

Песните ги ставаш во /var/lib/mpd/music.

Контрола од твојот лаптоп

apt-get install sonata

или

pacman -S sonata

Ја стартуваш sonata подесуваш hostname/IP и се конектираш на mpd серверот. После тоа во Library табот правиш rescan и додаваш ствари во тековната плејлиста (во табот Current). Дури и да ти се угаси плеерот, музиката ќе продолжи да свири, тестирано.