Хаклаб/Проекти/LED Cube

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што ?

Вики страница поврзана со изградбата на LED Cube проектот. На крај треба да добиеме вакво нешто : http://www.youtube.com/watch?v=6mXM-oGggrM&feature=player_embedded. Веќе добивме ова: https://www.youtube.com/watch?v=RG5nNpQVYlo

Хардвер / софтвер

Ќе ја користиме шемата и реализацијата која што може да се најде на http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/ поради тоа што е добро оформена и добро осмислена. - Дополнувана по потреба, ќе се стави конечната шема тука. Доколку има потреба ќе ја менуваме along the way.

Софтверот ќе го пишуваме сами. Веќе има работна верзија на софтверот. Ефектите што моментално ги прави коцката се позајмени од Instructables. Начинот на приказ и контрола на хардверот е наш : https://github.com/AleksMK/arduino-led-cube/

Компоненти

Компоненти кои што ни требаат :

LED диоди

512 x Плави ЛЕД диоди - дифузирани - нарачано и пристигнато од Кина.

Логика за мултиплексирање

8 x 8-битни бафери со лач меморија - 74HC574 - Набавено 10 парчиња

1 x 3-to-8 multiplexer - 74HC138 - Набавено 2 парчиња

64 x Отпорници за х.матрица - 240оми - Набавено 80 парчиња

16 x 2n2222 транзистори

16 x отпорници за база на тран. - 1k

10 x .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата - Набавено 10 парчиња

8 x Pull-UP оптпорници - Нахнадно ќе се пресмета

10 х 20DIP за бафери - Набавено

2 х 16DIP за мултиплексерот - Набавено

Контролна логика

1 x Микроконтролер - AtMega328 - Набавено

Плочки и остало

1 x Иверица за подлога

1 x плексиглас за оклоп (?)

Буџет / финансии

Платено по 200 денари Дамјан и Алекс.

2000 денари - 1000 плави ЛЕД диоди.

Луѓе

N/A yet.

План за изработка (коцката е изработена)

 • Изработка на самата коцка
  • Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица на парче од иверка или некој друг материјал
  • Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што ги зедовме да светат исто, мора да се тестира
  • Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
  • Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
  • Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)
 • Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите од контролната плочка
  • Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на диодите
  • Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме растер - прото плочки)
  • Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како и со контролната плочкa
 • Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
  • Одбирање на соодветен микроконтролер
  • Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори
 • Изработка на софтверот за микроконтролерот
  • Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или пак ќе врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
  • Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 • Изработка на софтверот за PC
  • Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите на коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д моделирање или пак ние да си направиме наш.
  • Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
 • Putting it all together
  • Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)
 •  ????? - тука сме сега моментално
 • PROFIT