Хаклаб/Fileserver/Install

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

1. Симињаш debian netboot iso. Го ставаш на едно усб

  cat debian.iso > /dev/sdb

2. Бутираш компјутер од тоа усб и ставаш друго празно. Инсталираш на второто усб (избераш рачно партиционирање)

3. После бутираш од второто усб и имаш Дебиан.

4. Му правиш да бидат tmpfs:

  tmpfs      /tmp      tmpfs  defaults,noatime,nodev,nosuid,mode=1777   0    0
  tmpfs      /var/run    tmpfs  defaults,noatime,relatime,nosuid,noexec   0    0
  tmpfs      /var/lock    tmpfs  defaults,noatime,relatime,nosuid,noexec   0    0
  tmpfs      /var/tmp    tmpfs  defaults,noatime,relatime,nosuid,noexec   0    0

4.1 Во /var/log праиш init.d скрипта за да направи потребните фајлови за да го ставаш на tmpfs

    http://www.debian-administration.org/articles/661
    http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=16450
    http://twobit.us/blog/2010/01/using-tmpfs-to-minimize-disk-io/
    

5. apt-get install ntp

  server 0.europe.pool.ntp.org iburst
  server 1.europe.pool.ntp.org iburst
  server mk.pool.ntp.org iburst

6. apt-get install vim-nox

7. ZFS paketi (на втор дебиан ги праиш пакетите за да не го пуниш усб стикот)

  http://zfsonlinux.org/spl-building-deb.html
  http://zfsonlinux.org/zfs-building-deb.html

8. apt-get install nfs-kernel-server