Хаклаб/sysadmin

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Систем администрација во КИКА

Идејата е да имаме ден во неделата каде што ќе можеме да посветиме и конкретно повеќе внимание на некои работи поврзани со систем администрација како на пример, како се подесува git, proxy, web, dns, dhcp, mail сервер, како да автоматизирате основни процеси под GNU/Linux со помош на bash и python, системи за централизиран менаџмент како puppet и cfengine и сл.

Интересни теми

  • Arch Live Image со GNOME 3 + додавање на PXE серверот во КИКА
  • Градење на официјален Arch Mirror from scratch (OS, RAID, инсталација и конфигурација на потребниот софтвер)
  • Медиа центри: MPD vs Moovida vs XBMC
  • Централизиран менаџмент на конфигурација со git и Puppet
  • Мрежи (сѐ)
  • Бекап решенија
  • Автоматизација на процеси со bash и python
  • Кластеринг (отворено за предлози)
  • Безбедност (iptables, IDS/IPS системи... додај тука)