2с.мк:ПроцедураЗаНовиЧленови

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

2с.мк: Процедура за нови членови

Забелешка: Процедурата во документите подолу објаснува што се треба да се направи по приемот на нов член во Слободен софтвер Македонија.

Документов треба да послужи како водич за додавање на пристап на новите членови до ресуристе на организацијата.

креирање на мејл акаунт:

url: mail.slobodensoftver.org.mk

- Manage this domain - Organization and users - Create a new user

го известуваме корисникот за новата сметка на приватниот мејл.

потоа: - Groups - Слободен софтвер Македонија - lista@slobodensoftver.org.mk - Add new member

го додаваме членот во следните групи (мејлинг листи)

info-poraki - за да ги добива пораките од info lista - за да ги добива пораките од lista

додавање на членот на баг тракинг системот:

url: http://bugs.spodeli.org

- откако ќе се најавите „Администрација“ > „Корисници“ > „Нов корисник“ - потоа „Администрација“ > „Групи“ > „2с.мк“. - го додаваме членот во групата 2с.мк

додавање на членот на drupal-от на 2с.мк: (потребен е администраторски акаунт) url: http://slobodensoftver.org.mk/?q=user

- откако ќе се најавите - кликнете на „Луѓе“ > „Додавање корисник“

внеси ги потребните информации и штиклирај „администратор“ под „Улоги“ пошто сакаме новиот член да има пристап да го уредува сајтот и содржините.

- потоа му ги праќаме информациите за најава на новиот член на неговата @slobodensoftver.org.mk адреса и во пораката го известуваме дека треба да си ја пополни страницата за членови http://slobodensoftver.org.mk/chlenovi - за истото му отвараме баг на корисникот на http://bugs.spodeli.org во проектот slobodensoftver.org.mk


одобрување пристап на членот до северите на 2с.мк

доколку на одреден член му е потребен пристап до серверите на 2с.мк може да испрати порака на lista@slobodensoftver.org.mk