Kaffeine

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Главниот прозорец на Kaffeine

Kaffeine (се чита „Кофеин“) е напреден мултимедијален плеер за KDE и Unix-одни оперативни системи. Основно тој користи Xine библиотеки за репродуцирање на мултимедијални датотеки, но исто така има подршка и за MPlayer доколку е инсталиран, а од верзија 0.7 има и подршка за Gstreamer и со тоа ги подржува трите најкористени мултимедијални системи за Linux. Поради тоа што ги подржува овие три системи, Kaffeine може да ги репродуцира сите мултимедијални датотеки, иако за затворените и неслободни формати треба да се инсталираат дополнителни кодеци. Kaffeine спаѓа во додатниот пакет на апликации на KDE, а последна стабилна верзија е 0.8.4.

Карактеристики

Kaffeine може да Ви ги понуди сите можности што сите други модерни плеери ги нудат:

  • Репродуцирање на мрежен пренос.
  • Репродукција на DVD, VCD и аудио дискови, како и енкодирање на аудио дискови.
  • Подршка за Xine, MPlayer и GStreamer.
  • Плејлиста со интегриран пребарувач.
  • Снимање на мрежен пренос.
  • Подршка за пренос од тв-картичка.
  • LIRC подршка.

Надворешни врски

Kaffeine - официјален вебсајт

Handbook - Прирачник за Kaffeine