PNG

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Portable Network Graphics е формат за мапирани слики кој користи алгоритам за компресија без загуба. PNG е создаден за да го подобри или целосно замени неслободниот GIF формат, како формат за слики без потреба од лиценци за патенти и ограничувања. PNG оригинално се чита „пинг“, но на македонски често се изговараат трите букви на форматот п-н-г.

PNG поддржува палета-базирани, greyscale или RGB слики. PNG е дизајниран за пренос на слики преку Интернет, не е за професионална употреба, па така не поддржува простор за бои (како CMYK).

PNG датотеките речиси секогаш го користат MIME типот 'image/png' и проширувањето .png.

Забелешка: Датотека во PNG може да биде 10 пати поголема од големината на JPEG датотека, но може значително да го задржи квалитетот на сликата.

Надворешни врски