Pidgin

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Pidgin.png

Pidgin (порано GAIM) е популарен мулти-платформски клиент за инстант пораки кој поддржува многу често користени протоколи. Pidgin е слободен софтвер достапен под GNU лиценцата.

Можности

 • Поддршка за повеќе платформи меѓу кои Linux,Windows,BSD и други униксоиди.
 • Поддршка за повеќе протоколи
 • Поддршка за повеќе кориснички сметки
 • Автоматски скрипти за известување на промена на статус на корисник (Buddy Pounces)
 • Поддршка за ливчиња ( табови )
 • Групирање на повеќе кориснички сметки во еден контакт
 • Зачувување на содржината на разговорите
 • Облачиња за известување
 • Енкрипција на разговорот
 • Менување на прекар на контакт
 • Проверка на спелување
 • Интеграција во системска лента

Поддржани протоколи

 • .NET Messenger Service (MSN Messenger)
 • OSCAR (AIM/ICQ)
 • Jabber (XMPP)
 • Gadu-Gadu
 • Internet Relay Chat
 • Novell GroupWise
 • OpenNAP
 • SILC
 • Yahoo! Messenger
 • Zephyr

Видете и..

Врски