SFD2007

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Идеи и планови за Ден на слободен софтвер 2007 (15 септ. 2007)

Општа TODO листа

 • Анкета за гостите на настанот. дали може некој од нас да состави анкета која ќе им биде давана на луѓето? - Миша.
 • Прес конференција во НВО Инфоцентар на 13ти (четврток) во 12часот (на пладне). Кој ќе дојде? - Новица, Дамјан, Билјана.
 • Соопштение за медиумите: SFD2007MKPressRelease преземено од http://softwarefreedomday.org/GenericPressRelease.
 • Луѓе што ќе го фотографираат настанот цело време.
 • http://bugs.softver.org.mk/task/241

Битола

Настанот ќе биде организиран во центарот на градот. Прославата веројатно ќе биде споена со денот на слободен софтвер на Битола, 21 септември. Се треба да се одвива во едно-дневен настан, значи нема како лани тегнење цел месец или во неколку дена.

Настанот треба да ги опфати следниве активности на лицата вклучени во него:

 • делење дискови со слободен софтвер;
 • делење флаери, памфлети и сл. пропаганден материјал
 • ако се најде начин/можност, во подоцните часови од денот, емитување на филмови за слободен софтвер, кратки или од подолгите...
 • некој спомена маички од Лугола? Имаме време? Веројатно, ако собериме пари
 • дополнителни идеи се на располагање, ќе се дискутираат на следен состанок

Засега имаме значи само 3 машки маички, ќе бидат за тројцата најактивни членови вклучени во организацијата и реализацијата на SFD2007. Со оглед на тоа што немаме многу ресурси и средства, ќе пробаме да најдеме начини да се само-финансираме и реализираме настанот најдобро што може.

Прилеп

ЛугоП, официјално ќе го прославува настанот во Прилеп.

Поделени во две групи, ќе бидеме на плоштадот Александрија и пред саат кулата.

Потоа настанот, ќе продолжи во Фондацијата за информатичка технологија, каде што ќе се направат презентации на теми зошто слободниот софтвер е важен, лиценцирање на слободен софтер, GNU/Linux....

Официјална програма за настанот :

 • Основи на програмирање (работилница за Pyton, PHP и HTML) можеби ќе се одржи во Фондацијата за информатичка технологија - 13 септември 2007 година со почеток во 17,00 ч. - успешно
 • 09,00 - 21,00 - проби на слободен ос и софтвер во слободна соба
 • 13.00 - 13.30 - натпревар
 • 14,00 - 14,30 - Поимот хакер (предавање) - обавезно предвање заради тоа што има заблуди за поимот хакер
 • 15.00 - 19.00 - InstallFest

Припреми
* се расчистува просторот за слободната соба (мети, чисти, уредува, декорира)
* маички се печатат
* флаери се печатат

Скопје

Делење на дискови со Федора на македонски 11-18 часот во Магор и Точка.

Тимови од по 2-3 луѓе ќе се наоѓаат во секое место.

Потребни се компјутери.

Ако има проектор во Точка може да се направи и презентација на инсталацијата и сл.

Проекција на Good Copy Bad Copy во Медиум (Мала станица) ~ 20ч.

Ресурси

PDF of the flier - colour background: http://geekosophical.net/misc/sfd/sfdflier.pdf

Source .sla and images for the above flier: http://geekosophical.net/misc/sfd/sfdflier.tar.gz

PDF of the flier - white background (suitible for b/w photocopies): http://geekosophical.net/misc/sfd/sfdflier_bw.pdf

Source .sla and images for the above flier: http://geekosophical.net/misc/sfd/sfdflier_bw.tar.gz

I have also put up the poster I've done for the local event I am running. http://geekosophical.net/misc/sfd/sfdposter.svg