Разлика помеѓу преработките на „Едно лето/ЕрлангБот“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 3: Ред 3:
  
 
== Опис ==
 
== Опис ==
Erlang Irc Bot настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на [[Хаклаб/Мрежа#IRC_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.83.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.98.D0.B0 irc серверот на freenode]].
+
Erlang Irc Bot настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на [[Хаклаб/Мрежа#IRC_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.83.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.98.D0.B0|irc серверот на freenode]].
  
Bot-от има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како proof of concept
+
Bot-от има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како концептуален доказ, така да им недостасува полирање и поправање на разни бубачки.
  
Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и feature request
+
Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и барања за функционалност на:
 
http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues
 
http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues
  
Ред 16: Ред 16:
 
== Потребни предзнања ==
 
== Потребни предзнања ==
  
Основи на програмирање. Студентите кои ќе се пријават за проектот ќе добијат краток вовед во Erlang и неговата OTP библиотека на функции преку конкретни примери од самиот софтвер.
+
Основи на програмирање. Студентите кои ќе се пријават за проектот ќе добијат краток вовед во Erlang и неговата OTP библиотека на функции преку конкретни примери од самиот софтвер. Ќе добијат и вовед за irc протоколот.
  
 
== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
 
== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
  
Erlang, IRC протокол, git, fsm,
+
Erlang/OTP, fsm, IRC протокол...
 +
работа со системот за верзионирање git кој ќе ни ја олесни работата на заеднички проект
  
 
== Пријавени Студенти ==
 
== Пријавени Студенти ==

Преработка од 17:47, 11 мај 2011

Име на Проект

Erlang-Irc-Bot

Опис

Erlang Irc Bot настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на irc серверот на freenode.

Bot-от има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како концептуален доказ, така да им недостасува полирање и поправање на разни бубачки.

Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и барања за функционалност на: http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues

Ментори

Дамјан Георгиевски <gdamjan@gmail.com>

Потребни предзнања

Основи на програмирање. Студентите кои ќе се пријават за проектот ќе добијат краток вовед во Erlang и неговата OTP библиотека на функции преку конкретни примери од самиот софтвер. Ќе добијат и вовед за irc протоколот.

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

Erlang/OTP, fsm, IRC протокол... работа со системот за верзионирање git кој ќе ни ја олесни работата на заеднички проект

Пријавени Студенти