Емисија

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Песната стопан нема

Опис некаков: емисијата ќе се занимава со промовирање на музика која е издадена под некој од алтернативните модели на авторски права како што е CreativeCommons), еден директориум на таква музика е jamendo.com, и музика која што според издавачката индустрија е просто нелегална (на пример, сивиот албум на DJ Danger Mouse http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_album).

Oсвен промоцијата на вакви артисти, емисијата би пренесувала информации за актуелностите во музичката индустрија (и филмската) и авторските права, би промовирала македонски автори на книги и видео што издаваат под овие лиценци, а ако такво нешто заживее, и локални музички автори.

Покрај овие музички активности, се надеваме дека емисијата ќе создаде присутност на темата помеѓу публика за која можеби овие теми се нови, но сеедно значајни поради вообичаениот peer-2-peer начин на снабдување со музика во земјава.


Името усвеоено во програма: Песната стопан нема.

Едностраното усвојување на името не се прифаќа. Останува да бараме решение за името.

Други предлози за името

 • пиратите од скопската котлина
 • СЛОБОДАНКА
 • Слободна територија
 • Impulse Tracker
 • CopyLeft
 • името не го даваме
 • trolls on the air
 • we are from the internetz


Џингл

http://amenbreakbeat.blogspot.com/

Белешки за емисија бр. 1/11, 9.10.2011 г.

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/The_Grey_Album

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Jaydiohead

http://www.youtube.com/watch?v=5SaFTm2bcac

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Amen_break


Во пограма пуштени 2та албума од погоре: DJ Danger Mouse и Jaydiohead. Покрај за нив, зборувано и за авторски права и музика, новите закони во ЕУ, тоа дека музиката на Битлси не отиде во јавен домен. Исто така за најпознатиот drum loop (линк погоре), документарниот филм Good Copy Bad Copy.

Белешки за емисија бр. 2/11, 16.10.2011 г.

Тим: Арангел, Игор (+ гости)


Се надоврзуваме на Good Copy Bad Copy, филмот почнува со Gregg Michael Gillis aka GirlTalk

Албуми

 • Secret Diary CD (2002, Illegal Art)
 • Unstoppable CD (2004, Illegal Art)
 • Night Ripper CD (2006, Illegal Art)
 • Feed the Animals CD (2008, Illegal Art)
 • All Day (2010, Illegal Art)

Торенти

Пирати и хакери

Некоја идна емисија

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/60_YEARS_LATER

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/The_Wind_Done_Gone

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Pride_and_prejudice_and_zombies