Разлика помеѓу преработките на „ПредавањаФинки“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(opendata slot: bubble-down 2 places)
Ред 15: Ред 15:
== 27.11.2012 ==
== 27.11.2012 ==


# Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]  
#Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]  


== 04.12.2012 ==
== 04.12.2012 ==


#Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]  
#Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]  


== 11.12.2012 ==
== 11.12.2012 ==


#Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]  
# Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]  


== 18.12.2012 ==
== 18.12.2012 ==

Преработка од 23:23, 5 ноември 2012

Скица за зимски семестар 2012 година

Предавања

13.11.2012

 1. Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]

20.11.2012

 1. Хакерска етика, хакирање и историски и технички осврт на хакот [новица]

27.11.2012

 1. Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]

04.12.2012

 1. Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]

11.12.2012

 1. Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]

18.12.2012

 1. Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]


Предлог теми за предавања

 1. отворениот Интернет (хактивизам)
 2. слободен софтвер во образование
 3. авторски права во дигиталното доба
 4. семантички веб
 5. вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
 6. историја на авторски права
 7. хакерска етика
 8. учество во заедницата
 9. лед коцка

референци

http://uscpwned.blogspot.com/2007/01/syllabus.html

https://wiki.ubuntu.com/flosscom

http://docencia.etsit.urjc.es/moodle/course/view.php?id=82

http://mozilla.libresoft.es/index.html

http://flosshub.org/