Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Проекти/LED Cube“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (3 ревизии: initial)
Ред 34: Ред 34:
  
 
== Буџет / финансии ==
 
== Буџет / финансии ==
Сеуште не е оформен.
+
Платено по 200 денари Дамјан и Алекс.
  
 
== Луѓе ==
 
== Луѓе ==

Преработка од 00:36, 20 февруари 2011

Што ?

Вики страница поврзана со изградбата на LED Cube проектот. На крај треба да добиеме вакво нешто : http://www.youtube.com/watch?v=6mXM-oGggrM&feature=player_embedded

Хардвер / софтвер

Ќе ја користиме шемата и реализацијата која што може да се најде на http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/ поради тоа што е добро оформена и добро осмислена. Доколку има потреба ќе ја менуваме along the way.

Софтверот ќе го пишуваме сами.

Компоненти

Компоненти кои што ни требаат :

LED диоди

512 x Плави ЛЕД диоди - дифузирани

Логика за мултиплексирање

8 x 8-битни бафери со лач меморија - 74HC574

1 x 3-to-8 multiplexer - 74HC138

64 x Отпорници за х.матрица - Нахнадно ќе се пресмета

16 x 2n2222 транзистори

16 x отпорници за база на тран. - 1k

10 x .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата

8 x Pull-UP оптпорници - Нахнадно ќе се пресмета

Контролна логика

1 x Микроконтролер - AtMega328

Плочки и остало

1 x Иверица за подлога

1 x плексиглас за оклоп (?)

Буџет / финансии

Платено по 200 денари Дамјан и Алекс.

Луѓе

N/A yet.