10г2с.мк

Од Сподели wiki
Преработка од 22:52, 17 февруари 2012; направена од Admin (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Слободен софтвер Македонија полни 10 години на 28.10.2012 година.

Идеи за одбележување на јубилејот.

 1. Недела на слободна култура - crative commons филмови во Кинотека.
  • Good copy, bad copy
  • Steal this movie
  • Sita sings the blues
   Треба да е провери кој би ги титлувал. Можеби во рамките на „Едно лето“ може да се организира пракса со некои студенти од филолошки.
  • нели имаше и мк филмови некои под CC?
 2. Награда за слободен софтвер
  Можеби може да се смисли нешто подобро од плакета? Некоја зезалица со аурдионо, лед...?
 3. Поопшрини настани секој месец или можеби 4-5 настани со финале на 28.10.2011
  • Локален НСНД
  • НСНД Охрид
  • Firefox - web hacks настан
  • конференција за слободен софтвер - МАЛИНА негде во септември
 4. Лансирање на еден проект што ќе има пошироки општествени импликации
  или ставање на хакерските вештини во служба на поголемо добро. Можен терен:
  • open data
  • skopyeah augmented reality
  • start your own hacklab handbook
  • бутирање на поново Ubuntu и нов Firefox на компјутерите во школите?
   Има шпекулации дека МИО одамна има добиено понови драјвери за X300 ако има некој врски нека провери