Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (36 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 17 меѓувремени преработки од 4 корисници)
Ред 1: Ред 1:
=Што е Automatix?=
[[Слика:Automatix.png|thumb|Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање]]
Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:


*Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за [[Ubuntu]] системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува [[Зависности|зависностите]] кои ќе се појават при инсталацијата.  
*Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
*P2P (dc++, Limewire, emule)
*Најнова верзија на OpenOffice.org
*Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, ....)
*Системски алатки
*Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
*Алатки за компресија rar, zip, ace
*Многу други алатки...


Може да се користи oд [[Ubuntu]] Breezy 5.10 па се до последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за [[apt-get]]).
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.


=Инсталација=
[[Категорија:Ubuntu]]
 
[[Категорија:Апликации]]
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
 
  # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
  # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb
 
По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix
 
=Бришење=
 
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
 
  # sudo apt-get remove automatix
 
Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.
 
=Врски=
* [http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=138405  Automatix (Automated GUI installation script)] на [[Ubuntu]] форуми
* [http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=90797  Отстранување на софтверот инсталиран со Automatix]
 
[[Category:Ubuntu]]

Последна преработка од 18:28, 29 јануари 2011

Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.