Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (36 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 32 меѓувремени преработки од 6 корисници)
Ред 1: Ред 1:
=Што е Automatix?=
[[Слика:Automatix.png|thumb|Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање]]
Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:


*Мултимедија(кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за [[Ubuntu]] системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува [[Зависности|зависностите]] кои ќе се појават при инсталацијата.  
*Firefox(со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
*P2P(dc++, Limewire, emule)
*Најнова верзија на ОпенОфис
*Апликации за интернет(аМСН, skype, gFTP, Opera....)
*Системски алатки
*Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
*Алатки за компресија rar, zip, ace
*Многу други алатки...


Може да се користи само на Убунту Breezy 5.10 последната стабилна верзија на Убунту. Automatix ќе ја поддржува наредната верзија на Убунту Dapper 6.06 кога ќе биде официјално излезена. Скриптата е со графички кориснички интерфејс и може да се одбери што таа автоматски да инсталира, поправи или избриши.
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.


=Инсталација=
[[Категорија:Ubuntu]]
 
[[Категорија:Апликации]]
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
 
  # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
  # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb
 
По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix
 
=Бришење=
 
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
 
  # sudo apt-get remove automatix
 
[[Category:Апликации]]

Последна преработка од 17:28, 29 јануари 2011

Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.