Разлика помеѓу преработките на „Konqueror“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
Ред 8: Ред 8:
  
 
Кешот како и во сите други прелистувачи ги чува претходно посетените места на Интернет со што може да заштедите време на вчитување и неколку килобајти врска. Вие само треба да му кажете на Konqueror да користи кеш и тоа само кога тоа е возможно. Одете во ''Settings -> Configure Konqueror -> Cache''. Тука прво овозможете го полето за избирање Use Cache и подолу изберете Use Cache when possible. За големина на кешот доволни се 100kb со што ќе добиете функционален кеш и заштеда на простор.
 
Кешот како и во сите други прелистувачи ги чува претходно посетените места на Интернет со што може да заштедите време на вчитување и неколку килобајти врска. Вие само треба да му кажете на Konqueror да користи кеш и тоа само кога тоа е возможно. Одете во ''Settings -> Configure Konqueror -> Cache''. Тука прво овозможете го полето за избирање Use Cache и подолу изберете Use Cache when possible. За големина на кешот доволни се 100kb со што ќе добиете функционален кеш и заштеда на простор.
 
== Идентификација на прелистувач ==
 
 
Ова е супер можност на Konqueror. Преку оваа можност вие ќе може да му кажете на некои страни дека сурфате од Internet Explorer, а впрочем сурфате од Konqueror. Тоа е потребно кај страни кои применуваат глупави проверки на прелистувачот и ако забележат дека не е Internet Explorer или Gecko-базиран воопшто не ви ја отвораат страната. Исто одете во ''Settings -> Configure Konqueror -> Browser Identification''. За страната која сакате да ја „излажете“ треба да додадете нова линија во празната листа. Кликнете на New и внесете ја адресата на страната што сакате да ја посетите со лажна идентификација. Потоа изберете ја идентификацијата (има едно чудо ID-а), и кликнете Ok. Сега пробајте да ја посетите страната и да се уверите во постигнатото. Супер...
 
  
 
== Вчитани инстанци на Konqueror ==
 
== Вчитани инстанци на Konqueror ==
Ред 24: Ред 20:
 
Пример за инсталирање на Flash приклучок, симнете ја архивата со приклучокот или ако веќе имате инсталиран приклучок за Flash за [[Firefox]] тогаш го имате и приклучокот само треба да го овозможите. Кликнете на New и изберете го директориумот каде што е приклучокот, ако сте го симнале вие отпакувајте ја архивата и изберете ја патеката до директориумот, ако сакате да го користите од [[Firefox]] додајте го /home/<user>/.mozilla/firefox/plugins/. Потоа кликнете врз "Scan for new plugins" по што новите приклучоци ќе се забележат и вчитаат во Konqi. Рестартирајте го Konqueror и треба се да е во ред.
 
Пример за инсталирање на Flash приклучок, симнете ја архивата со приклучокот или ако веќе имате инсталиран приклучок за Flash за [[Firefox]] тогаш го имате и приклучокот само треба да го овозможите. Кликнете на New и изберете го директориумот каде што е приклучокот, ако сте го симнале вие отпакувајте ја архивата и изберете ја патеката до директориумот, ако сакате да го користите од [[Firefox]] додајте го /home/<user>/.mozilla/firefox/plugins/. Потоа кликнете врз "Scan for new plugins" по што новите приклучоци ќе се забележат и вчитаат во Konqi. Рестартирајте го Konqueror и треба се да е во ред.
  
 +
= Идентификација на прелистувач =
  
 
+
Ова е супер можност на Konqueror. Преку оваа можност вие ќе може да му кажете на некои страни дека сурфате од Internet Explorer, а впрочем сурфате од Konqueror. Тоа е потребно кај страни кои применуваат глупави проверки на прелистувачот и ако забележат дека не е Internet Explorer или Gecko-базиран воопшто не ви ја отвораат страната. Исто одете во ''Settings -> Configure Konqueror -> Browser Identification''. За страната која сакате да ја „излажете“ треба да додадете нова линија во празната листа. Кликнете на New и внесете ја адресата на страната што сакате да ја посетите со лажна идентификација. Потоа изберете ја идентификацијата (има едно чудо ID-а), и кликнете Ok. Сега пробајте да ја посетите страната и да се уверите во постигнатото. Супер...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
[[Category:Интернет]]
 
[[Category:Интернет]]

Преработка од 12:18, 9 мај 2006

KDE проектот или работната околина, со себе носи низа апликации кои на крајните корисници им се потребни за задоволување на нивните потреби. Една од нив е прелистувачот и справувачот за датотеки (eng. File manager) Konqueror. Се карактеризира со едноставност во дизајнот и брзина на функционирање. Единствена мана веројатно е тоа што за енџин за анализирање на *html* код, користи KHTML за разлика од широко-употребуваниот Gecko. Некои тоа не го сметаат за мана, но статистиките покажуваат дека KHTML има многу пропусти во однос на анализирањето (парсирањето) на страните на Мрежата. Тоа можеби и се должи поради тоа што дизајнерите и веб програмерите не ги оптимизираат своите производи (веб страните) за KHTML туку само за Gecko базираните прелистувачи и Internet Explorer. Тоа доведува до претстава дека Konqueror не го бидува, но впрочем на моменти прелистувачот се покажал како далеку подобар за разлика од сите останати.

Оптимизација

Стандардниот Konqueror е подесен на начин што може да ви понуди се што ви треба. Единствено препорачливо е да подесите користење на кеш, идентификација на прелистувачот и инстанци од прелистувачот вчитани во меморија.

Кеш

Кешот како и во сите други прелистувачи ги чува претходно посетените места на Интернет со што може да заштедите време на вчитување и неколку килобајти врска. Вие само треба да му кажете на Konqueror да користи кеш и тоа само кога тоа е возможно. Одете во Settings -> Configure Konqueror -> Cache. Тука прво овозможете го полето за избирање Use Cache и подолу изберете Use Cache when possible. За големина на кешот доволни се 100kb со што ќе добиете функционален кеш и заштеда на простор.

Вчитани инстанци на Konqueror

Settings -> Configure Konqueror -> Performance. Во Preload изберете да секогаш се вчитува Инстанца од прелистувачот при пуштање на KDE. И максимален број на вчитани инстанци во меморија изберете 2. Тоа би го забрзало пуштањето на Konqi кое и онака не е многу бавно (барем не како Firefox).

Приклучоци

Приклучоците се битни за правилно прикажување на некоја страна. Главните дистрибуции ги имплементирале приклучоците и во Konqueror но некогаш прелистувачот не може да прикаже нешто затоа што не може да го најде правилниот приклучок.

За инсталирање приклучоци во Konqueror одете исто во Settings -> Configure Konqueror -> Plugins. Пример за инсталирање на Flash приклучок, симнете ја архивата со приклучокот или ако веќе имате инсталиран приклучок за Flash за Firefox тогаш го имате и приклучокот само треба да го овозможите. Кликнете на New и изберете го директориумот каде што е приклучокот, ако сте го симнале вие отпакувајте ја архивата и изберете ја патеката до директориумот, ако сакате да го користите од Firefox додајте го /home/<user>/.mozilla/firefox/plugins/. Потоа кликнете врз "Scan for new plugins" по што новите приклучоци ќе се забележат и вчитаат во Konqi. Рестартирајте го Konqueror и треба се да е во ред.

Идентификација на прелистувач

Ова е супер можност на Konqueror. Преку оваа можност вие ќе може да му кажете на некои страни дека сурфате од Internet Explorer, а впрочем сурфате од Konqueror. Тоа е потребно кај страни кои применуваат глупави проверки на прелистувачот и ако забележат дека не е Internet Explorer или Gecko-базиран воопшто не ви ја отвораат страната. Исто одете во Settings -> Configure Konqueror -> Browser Identification. За страната која сакате да ја „излажете“ треба да додадете нова линија во празната листа. Кликнете на New и внесете ја адресата на страната што сакате да ја посетите со лажна идентификација. Потоа изберете ја идентификацијата (има едно чудо ID-а), и кликнете Ok. Сега пробајте да ја посетите страната и да се уверите во постигнатото. Супер...