SFD2008

Од Сподели wiki
Преработка од 17:32, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (6 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ден на слободниот софтвер 2008

На 04.10.2008 година Слободен софтвер Македонија организира прослава за денот на слободен софтвер, предвидени се презентации за слободен софтвер и слободна култура, групен уметнички перформанс, делење промотивни бесплатни дискови со слободен софтвер според следниов временски распоред.


12 часот, културен центар Точка

Заинтересираните граѓани ќе можат да дојдат и да се информираат околу идеите за слободен софтвер, слободна култура, како и да се запознаат со активностите на „Слободен софтвер Македонија“ и идеите за понатаму.

14 часот, плоштад Македонија

Преформансот е посветен и инспириран од слободата, потребата и желбата на луѓето да творат и работат заедно, да разменуваат идеи да ја поттикнуваат меѓусебната креативност за да се реализираат себеси и своите уметнички потреби. За таа цел, во 14 часот на плоштадот Македонија, група урбани уметници заеднички ќе сликаат платно долго 15 метри.

Останати настани

Во текот на целиот ден, ќе делиме дискови со слободниот оперативен систем Ubuntu Linux, модификуван токму за оваа пригода со дополнителни пакети и содржини од уметниците кои за овој ден ни се придружија. На дискот има и слободен софтвер за други оперативни системи како и филм за слободната култура.

Летокот за настанот можете да го видите тука

Влезот за сите настани е слободен и бесплатен.