Разлика помеѓу преработките на „SVG“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
с (3 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 2 меѓувремени преработки од 2 корисници)
Ред 3: Ред 3:
SVG подржува три типа на графички објекти:
SVG подржува три типа на графички објекти:


      * Скалабилни векторски форми (пр. патеки од прави и искривени линии, и области кои се поврзани од нив )
* Скалабилни векторски форми (пр. патеки од прави и искривени линии, и области кои се поврзани од нив  
      * Растерски графички слики / дигитални слики
* Растерски графички слики / дигитални слики
      * Текст
* Текст


SVG цртежи можат да бидат динамички и интерактивни. Документниот објектен модел (DOM) за SVG, кој го содржи целосниот XML DOM, овозможува лесна и ефикасна анимација со векторска графика преку ECMAScript или SMIL. Богат сет на справувачи со настани како onmouseover и onclick
SVG цртежи можат да бидат динамички и интерактивни. Документниот објектен модел (DOM) за SVG, кој го содржи целосниот XML DOM, овозможува лесна и ефикасна анимација со векторска графика преку ECMAScript или SMIL. Богат сет на справувачи со настани како onmouseover и onclick
Ред 11: Ред 11:
Добар пример за тоа е игра слична на Тетрис која е целосно имплементирана како SVG објект.
Добар пример за тоа е игра слична на Тетрис која е целосно имплементирана како SVG објект.


Сликите се Автоматски ратеризирани користејќи библиотека како ImageMagick, која обезбедува брза но нецелосна имплементација на SVG, или Batik, која имплементира речиси се од SVG 1.1 но користи Java Runtime Environment.
Сликите се свтоматски растеризирани користејќи библиотека како ImageMagick, која обезбедува брза но нецелосна имплементација на SVG, или Batik, која имплементира речиси се од SVG 1.1 но користи Java Runtime Environment.


    * Inkscape е слободна SVG програма за цртање која работи на Linux, Windows и Mac os.
== Апликации со SVG поддршка ==
    * Sodipodi е слободна SVG програма за цртање на која Inkscape е базиран.
 
    * Batik SVG алатникот може да се користи од Јава програми за рендерирање, генерирање, и манипулирање на SVG графика.
* [[Inkscape]] е слободна SVG програма за цртање која работи на [[GNU/Linux]], Windows и Mac OS X.
    * GNOME проектот има интегрирана SVG поддршка од 2000 година.
* [[Sodipodi]] е слободна SVG програма за цртање на која [[Inkscape]] е базиран.
    * Слики нацртани во OpenOffice.org Draw можат да бидат зачувани во SVG. Додатни филтри се користат за да се внесат SVG слики во OOo  документи.
* Batik SVG алатникот може да се користи од [[Java]] програми за рендерирање, генерирање, и манипулирање на SVG графика.
    * Adobe Illustrator поддржува и внесување и изнесување на SVG слики.
* [[GNOME]] проектот има интегрирана SVG поддршка од 2000 година.
    * CorelDRAW има подршка за внесување и изнесување на слики.
* Слики нацртани во [[OpenOffice.org]] [[Draw]] можат да бидат зачувани во SVG. Додатни филтри се користат за да се внесат SVG слики во [[OpenOffice.org]] документи.
    * Sketsa е повеќе-платформска програма за SVG цртање.
* Adobe Illustrator поддржува и внесување и изнесување на SVG слики.
    * Xara Xtreme има подршка за внесување и изнесување на слики во нејзината слободна Linux верзија.
* CorelDRAW има подршка за внесување и изнесување на слики.
    * KoolMoves има слаба SVG поддршка.
* Sketsa е повеќе-платформска програма за SVG цртање.
    * Microsoft Visio може да зачувува датотеки во SVG и во SVG компресираниот формат.
* Xara Xtreme има подршка за внесување и изнесување на слики во нејзината слободна Linux верзија.
    * EVE (Embedded Vector Editor) има подршка за внесување и изнесување на слики.
* KoolMoves има слаба SVG поддршка.
* EVE (Embedded Vector Editor) има подршка за внесување и изнесување на слики.
 
 
[[Категорија:Отворени формати]]

Последна преработка од 18:32, 29 јануари 2011

Скалабилни Векторски Графики(SVG) е маркап јазик за опишување на дво димензионални векторски графики, статички и анимирани, декларативни и скриптирани. Сликите можат да содржат хиперлинкови користејќи едноставни XLinks кон надворешни врски. Тоа е отворен стандард креиран од Конзорциумот на светската интернет мрежа(WWWC).

SVG подржува три типа на графички објекти:

 • Скалабилни векторски форми (пр. патеки од прави и искривени линии, и области кои се поврзани од нив
 • Растерски графички слики / дигитални слики
 • Текст

SVG цртежи можат да бидат динамички и интерактивни. Документниот објектен модел (DOM) за SVG, кој го содржи целосниот XML DOM, овозможува лесна и ефикасна анимација со векторска графика преку ECMAScript или SMIL. Богат сет на справувачи со настани како onmouseover и onclick можат да бидат доделени на секој SVG графички објект. Поради нејзината компатибилност и изедначеност со другите Веб стандарди, својства како скриптирање кои можат да се применат на SVG или на други XML елементи во една веб страна. Добар пример за тоа е игра слична на Тетрис која е целосно имплементирана како SVG објект.

Сликите се свтоматски растеризирани користејќи библиотека како ImageMagick, која обезбедува брза но нецелосна имплементација на SVG, или Batik, која имплементира речиси се од SVG 1.1 но користи Java Runtime Environment.

Апликации со SVG поддршка

 • Inkscape е слободна SVG програма за цртање која работи на GNU/Linux, Windows и Mac OS X.
 • Sodipodi е слободна SVG програма за цртање на која Inkscape е базиран.
 • Batik SVG алатникот може да се користи од Java програми за рендерирање, генерирање, и манипулирање на SVG графика.
 • GNOME проектот има интегрирана SVG поддршка од 2000 година.
 • Слики нацртани во OpenOffice.org Draw можат да бидат зачувани во SVG. Додатни филтри се користат за да се внесат SVG слики во OpenOffice.org документи.
 • Adobe Illustrator поддржува и внесување и изнесување на SVG слики.
 • CorelDRAW има подршка за внесување и изнесување на слики.
 • Sketsa е повеќе-платформска програма за SVG цртање.
 • Xara Xtreme има подршка за внесување и изнесување на слики во нејзината слободна Linux верзија.
 • KoolMoves има слаба SVG поддршка.
 • EVE (Embedded Vector Editor) има подршка за внесување и изнесување на слики.