Упатство:Подесување на Вебкамера

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Доколку ги користите gspca или spca5xx драјверите за вашата вебкамера, веројатно имате проблеми со боите, осветленоста, острината и др. Проблемот е во тоа што овие драјвери подржуваат стотици камери кои имаат различни вредности на бојата, светлоста и др. Некои програми како Camorama, Kopete, aMSN, Ekiga и др. нудат опции за подесување на параметрите на видеото, но не можат да ги зачуваат параметрите бидејќи немаат дозвола да ги променат параметрите на драјверот за камерата.

Решение

Бидејќи gspca и spca5xx се модули кои оперираат во јадрото, саканите параметри треба да се внесат во конфигурациските датотеки за модулите, во убунту тоа е:

/etc/modprobe.d/options 

и може да варира зависно од дистрото. Прво треба да го исклучиме модулиот со внесување на

rmmod gspca или 
rmmod spca5xx

зависно од модулот, а потоа го отвараме

/etc/modprobe.d/options

и внесуваме

options gspca GRed=400 GBlue=400 GGreen=400 OffBlue=-28 OffGreen=-28 OffRed=-28 gamma=6

каде што gspca ќе го замените со spca5xx зависно од модулот кој го користите. Потоа внесете

modprobe gspca

и проверете дали видеото е добро, доколку не е добро сменете ги бројните вредности како ви одговара каде што

gamma = 0 до 7 GRed, GBlue, GGreen 0 до 512 и OffBlue, OffGreen, OffRed = -128 до 128

Со ова би требало да имате добра слика во секоја апликација.