Bash

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Bash е школка, или преведувач на командна линија за GNU оперативниот систем. Името е acronym за „Bourne-Again Shell“ создаден од Stephen Bourne, авторот на директниот предок на сегашниот Unix Shell sh, кој се појави во Bell Labs, верзија 7 на Unix. Bash е во главно комбатибилен со sh и има вградено корисни алатки од Korn школката ksh и C школката csh. GNU_(оперативен_систем) оперативниот систем е опремен и со други школки вклучувајќи и верзија на csh, но сепак Bash е избрана за стандардна школка. Работена е според спецификациите на IEEE Posix Shell и Tools делот од IEEE Posix спецификацијата (IEEE стандард 1003.1). Нуди функционални подобрувања и за интерактивна и употреба за програмирање.

Bash е компатибилен и со останатиот GNU_(оперативен_систем) софтвер, се пушта речиси на сите верзии на Unix и на неколку други оперативни.

Во основа школката, е обичен макро процесор кој извршува команди. Терминот макро процесор означува функционалност каде текстот и симболите се проширени за да креираат поголеми изрази. Unix школката има двојна улога како преведувач на команди и програмски јазик. Како преведувач на команди, школката овозможува пристап до богатата колекција на GNU алатки. Како програмски јазик овозможува тие алатки да бидат комбинирани. Можат да бидат креирани датотеки кои содржат наредби, и потоа самите тие да станат наредби. Овие нови команди ќе го имаат истиот статус како системски команди кои се наоѓаат во директориумите како /bin, дозволувајќи има на корисниците и групите сопствени околини, за да ги извршуваат нивните задачи.

Школката може да се користи во интерактивен и не-интерактивен режим. Во интерактивен режим, прима влезни наредби од тастатура, а во не-интерактивен мод ги извршува наредбите прочитани од датотека. Додека извршувањето на командите е неопходно, поголем дел од можностите и моќта на школките е одредена претходно според нивните вградени програмски јазици. Како и во секој програмски јазик од високо-ниво школките дозволуваат користење на променливи, конструкции за контролни структури, функции.