Gentoo - инсталација

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

ВНИМАНИЕ: Оваа страна не е довршена и и е потребна дополнително внимание.


Gentoo се инсталира на класичен начин на инсталирање на Linux т.е. инсталацијата се врши преку командна линија, и сите постапки на инсталацијата корисникот ги прави преку команди. За инсталацијата постои т.н. gentoo прирачник (Gentoo Handbook) што е всушност документ за инсталирање на Gentoo. Овој тип на инсталација е многу добар поради тоа што му дава можност на корисникот да се запознае што прави еден графички инсталер (кај другите дистрибуции). Од 2006.0 Gentoo има и графички инсталер. До 2006.0, во Gentoo прирачникот имаше објаснување како и да се инсталира од stage1 и stage2, но тоа беше отфрлено во интерес на крајниот корисник. Всушност инсталационите стази stage1, stage2 и stage3 се нивоа од кај се инсталира системот и тоа:

  • stage1 - се компајлира се од нула т.е. се прави т.н. bootstrap на системот
  • stage2 - системот е bootstrap-иран, но треба основниот систем да се искомпајлира
  • stage3 - системот е bootstrap-иран и основниот систем е искомпајлиран

Во моментов се трудам да го преведам Gentoo прирачникот на македонски со цел инсталацијата да се олесни за македонските корисници, кој сака да помогне може да ме контактира на marko.bocevski at gmail dot com - Марко