Kate

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Kate на македонски во KDE 3.5.7

Kate е текстуален уредувач за KDE. Акронимот Kate означува KDE avanced text editor.

Kate е стандардна апликација на KDE и со нејзините можности овозможува корисникот да добие моќен уредувач за текст, па дури и скромна развојна средина за програмирање. Апликации како KDevelop и сл. во голема мера ја користат оваа апликација.

Можности

  • Потцртување на текст на програми, со можност за проширување преку XML;
  • Барање и замена на текст со користење на регуларни изрази
  • Можност за собирање на код за C++, C, PHP, Python итн.
  • Интегриран емулатор на терминал
  • Отворање на повеќе документи во еден прозорец
  • Поддршка за сесии