NSND/2010/Штип

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Настанот ќе се одвива отприлика вака:

 • трае 2 дена, 20ти и 21ви март
 • се преспива во штип - детали за тоа покасно
 • саботата ваљда до 11/12 би стигнале во Штип и би почнале
 • на почеток, запознавање,
 • може да се почне со „за 2с.мк, Сподели Знаење, хаклабот во Скопје, другите хаклаби шо ги знаеме, НСНД што е слично но во ex-YU“
 • pidgin otr како работи (ufo и стама, глиша ќе снифа)
 • после идеме за GNU и слободен софтвер и слободна култура
 • па пауза (сендвич нешто ова она)
 • па идеме со неколку предавања од програмата .. понатаму ќе се договориме кои точно ќе бидат
 • и на крај сите идеме да јадеме пастрјмајлија :)
 • во неделата почнуваме (порано?) или со презентации или со нешто попрактично, инсталирање ова-она, workshop-и, хакирање
 • и тоа би го договорил вечерта на пастрмајлија :)
 • може и мини-install фест да се направи (но паралелно со другите ствари)

Настанот го има карактерот на Unconference. Повеќе : http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference

Место на одвивање

Значи локацијата е СОУ „Коле Нехтенин“, средното училиште при влезот од Штип, спроти рестрантот Нецко2, а пред Педагошкиот факултет. По визуелно :

http://www.wikimapia.org/#lat=41.7476224&lon=22.182405&z=16&l=0&m=b

Просторија

Просторија за одвивање е училишната библиотека. Тоа ќе биде онаму каде што ќе има врева. Нема да нѐ промашите 100%.

Сместување во Штип

Сместувањето е во м(х)отелот Ваго. 900 денари преноќевање + доручек.

Визуелно : http://www.wikimapia.org/#lat=41.7514164&lon=22.1785855&z=16&l=0&m=b

Пријавување: Кој/Што/Како (ќе презентира)

 • Дамјан (има кола): python, openwrt, arduino (со алекс) - опционално: couchdb, git, erlang-irc-bot
 • Алекс (Штип) : Arduino (со Дамјан), Општо за компајлирање под Линукс, Снаоѓање во терминал ?
 • Арангел (има кола): ако го интересира некој нешто од linux систем администрација, нека ми пише да спремам нешто. (Алекс: Мене би ме интересирало бекап под Линукс за веб сервери, бази и такви ствари)
 • Игор Стама (нема кола, сака да патува со воз, али возниот ред за Штип е тиња) : Хаклабот, хаклаби, Берлин, ЦЦЦ, НСНД Сплит, веб апликации, Друпал, инсталација и конфигурација, и развој на апликации, Mozilla Firefox и Cross Browser Compatiblity, XML, JSON, Javascript, ExtJS framework. Сака да слуша за веб апликации, мобилни апликации, Пајтон скрипти, noSQL, GPS, OpenStreeMap,Arduino.
 • Божидар (има кола): локализација?
 • Горан Шлаке (има кола): ?
 • Далибор, Наум (превоз со бус или кола со Шлаке): Вовед во Ruby и Ruby on Rails, а ако има време тогаш ќе кодираме едноставна блог апликација во Ruby on Rails
 • Баже Петрушев: (Python) веб-апп со Wergzeug, SQLAlchemy, Jinja2 - или - парсирање на текст со pyparsing и лингвистичко процесирање со natural language toolkit (NLTK)
 • Златко Трајчески: Централизиран user management во Gnu/Linux мрежа - пандан на Active Directory
 • Глиша

Програма

САБОТА (12-20)

 • Слободен Софтвер Македонија, Сподели Знаење, хаклаб КИКА и хакерски места во светот и регионот
 • Слободен Софтвер, GNU/Linux, Слободна Култура
 • Глиша: DosBOX (15)
 • Уфо + Стама: ОТР (off the record) комуникации (15)
 • Златко: Централизиран user management во Gnu/Linux мрежа - пандан на Active Directory (45)
 • Баже: парсирање на текст со pyparsing и лингвистичко процесирање со natural language toolkit (1.15)
 • Далибор: Ruby, Ruby on Rails (1)


НЕДЕЛА (12-17)

 • Алекс: Основи на CLI + компајлирање (45)
 • Дамјан: OpenWrt (30)
 • Инсталирање + решавање проблеми со Linux и Ubuntu и сл.
 • Стама: Друпал напреден CMS (vs Joomla)
 • Дамјан: Основи на Arduino (30)
 • Алекс: хакирање Arduino (цел ден)