Категорија:НСНД

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

NSND (во оригинал „Ništa se neće dogoditi“) е собир на технолошки ентузијасти и geek-ови од балканскиот регион, но ретко имаме и гости од странство.

Откако програмата „Размјена вјештина“ во клубот Мама, во Загреб, се покажа како особено успешен во собирање на заедница на технолошки ентузијасти и заљубеници во гик културата, започнаа настани и во Ријека, Сплит, Чаковец, Осијек, а се подготвуваат и во Карловец и Славонски Брод. Слични директно инспририрани иницијативи се одвиваат во Скопје и Битола во Македонија, а за нив се заинтересираа и хакерски/гик собири од Ниш и Белград во Србија, како и Сараево во Босна и Херцеговина.

Извадок од Мрежа, НСНД, Сплит 2009

Поради интересот на луѓето од региното за заедничко дружење и размена на знаење и вештини започната е серија на собири под името „Ништо нема да се случи“ во оригинал (“Ništa se neće dogoditi”). Во сопствена организација се случија настани во Сараево, Ниш, Пула, Моравице, а во тек се подготовки за нов собир во Сплит. На секој од оддржаните настани се собираа помеѓу триесет и четириесет учесници од просторите на поранешна Југославија, а во Пула на собирот се приклучија и луѓе од Австрија, Германија, Холандија и Италија.

Концептот на собири „Ништо нема да се случи“ може да се поврзе со трендот на организирање на такви настани во светот. Откако голем број луѓе покажаа критички однос кон вообичаениот начин на организирање стручни и други случувања, се создадоа нови концепти како реакции на непродуктивноста на традиционалните конференции.

Таквите концепти добија и свои енциклопедиски текстови на Википедија, и таму под "Unconference" стои: "Unconference" (мк. антиконференција) е олеснета, лице во лице, конференција водена од страна на учесниците посветена на некоја специфична тема или причина за собир.

Slični primjeri antikonferencija su BarCamps, Bloggercon, Mashup Camps, a sličnosti u pristupu možemo naći i u ranijim okupljanjima (konvencijama) zaljubljenika u znanstvernu fantastiku.

“Ništa se neće dogoditi” okuplja zajednicu ljudi zainteresiranih za hakerske teme, slobodni softver, društveni aktizivam u sferi digitalnog ili opisano možda najboljim označiteljem: zaljubljenici u geek kulturu.

Događaji se organiziraju spontano koristeći visoko participativne digitalne alate poput wikija, ali sam program rada, predavanja i radionica dogovara se sudjelovanjem svih prisutnih na licu mjesta u jutarnjim sesijama. Programske jedinice se mogu ponuditi od strane onih koji su pripremili svoje teme ili vrlo često se različite teme traže od ljudi za koje se zna da bi tu temu mogli dobro prezentirati drugima. Nakon što se dogovori set tema, predavanja i radionica s obzirom na broj zainteresiranih organiziraju se prostori i ostali resursi potrebni za realizaciju programa.

Uspjeh ovakvih okupljanja leži prije svega u lucidnom poigravanju s pozicijom participacije gdje se referiranjem i kritikom prema tradicionalnom tipu sudjelovanja snažnije motivira sve sudionike na aktivni pristup i suradnju. Na taj način odgovornost za uspjeh skupa bolje je distribuiran na sve sudionike, a njih se ironijskim odmakom i semiotičkim igrama adresira kao inteligentne i sposobne individue koji onda rado na te igre i odgovaraju.