NSND/2011/Куманово

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Општо

НСНД или Ништо нема да се случи е името на настаните кои изминативе 5-6 години се одржуваат на просторите на поранешна Југославија, а во организација на локалните заедници на хакери, слободен софтвер и слично.

Оваа година во Куманово ќе се одржи еден НСНД настан. Настаните се замислени како неконференции (анти-конференции) (http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference). Неформални се, отворени, бесплатни.

Сѐ на сѐ ова се забавни настани на кои се случува супер дружба помеѓу луѓето.


Настанот отприлика ќе тече вака:

 • трае 2 дена 26/27 февруари
 • сабота околу 11/12 часот се стига во Куманово и почнуваме
 • програмата ќе се договори на лице место
 • првин да се запознаеме
 • да договоиме точно програма и идеме нешто вакво
 • може да се почне со „за 2с.мк, Сподели Знаење, хаклабот во Скопје ted video можеби???
 • после идеме со некоја презентација за GNU/Linux слободен софтвер и слободна култура
 • најверојатно пауза (сендвич кафе)
 • потоа продолужуваме со уште презентации
 • привршуваме со Q&A и идеме на вечера/ручек и кафе
 • втор ден би бил отприлика ист со тоа што би вметнале доста ардуино хакирање


паралелно ќе имаме mini install fest се разбира ако донесе некој нешто за инсталирање.

Настанот го има карактерот на Unconference. Повеќе : http://en.wikipedia.org/wiki/Unconference

Место на одржување

Настанот ќе се одвива во Куманово нели, во Народна техника, визуелно:

http://wikimapia.org/#lat=42.1341352&lon=21.7210275&z=18&l=0&m=b

Мапа:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=204084606265789981552.00049d0f3a36e3d5b4714

Пријавување: Кој/Што/Како (ќе презентира и сака да слуша)

Одржана програма

Сабота

· arduino и микроконтролери - алекс

· python + Flask - дамјан

· OTR/енкрипција на chat (GPG) - уфо

· xbmc - сашко

· ZFS - златко


Недела

· PXE netboot околина во СкопјеХаклаб (http://skopjehacklab.serveirc.com/pxe/)

· OpenVPN

· wifi итн - hands on

· arpwatch - алекс

· rooting HTC - сите

· CentOS инсталација - бидик

· flash + firefox 3.6 + ubuntu 7.04 - дарко/бидик

· KEXEC


ресурси

· http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members (http://0.mk/2cmk-lista)

· http://blog.spodeli.org

· irc://chat.freenode.net/#lugola (http://0.mk/2cmk-chat)

· Хаклаб http://0.mk/hacklab_map


Другпат (штип?)

· дистрибуирани социјални мрежи - Стама + Маки

· CouchDB


Слики

Име Нуди Бара
Новица слободен софтвер што зошто како zotero
Алекс Микроконтролери - Ардуино, AVR; електроника; радио аматерство; хардвер; OpenStreetmap + Navit + GPS Исто она што го бара и Арангел :)
Дарко основно, уште сум мал али php, mysql, ардуино PXE, бекапирање и такви ствари, Cluster SSH, Централизиран user management во Gnu/Linux мрежа, почетно Python и Flask
Дамјан Python, Erlang, CouchDB, скалабилност, Arduino, микроконтролери, пуно за систем администрација и мрежна администрација (рутирање ospf, bgp, rip, vpn-и), web сервер (nginx, cherokee, apache), нешто HTML/Javascript/AJAX/Longpoll и сл. за се што знам, секогаш има и многу што сакам да слушам/научам, плус: конечно да научи да користи Latex, програмски јазици (Haskell, Lisp, Go)
Милан ??? снаоѓање во CLI,програмиње,снифање/хакирање на wireless мрежи/сесии и се друго..
Арангел систем администрација (apache, mysql, tomcat, iptables, инсталација и оддржување на *nix сервери, подесување raid, инсталација и оддржување на CMS-и etc), како да си ја заштитите приватноста онлајн (pidgin+OTR, SSL, GPG)... било што security related со Linux, python за почетници, средување на linux кернел со tuxonice поддршка
Шојиќ Искључиво PHP (plain или CodeIgniter), Ajax, jquery.... Више мање све што нуди Арангел, значи линукс како сервер, безбедност, и сл.
бидик PHP, centos, fedora, linux во школска околина, вратоломии во мрежи, друпал 6 ..........
Златко Со ZFS до повеќе IOPS-и Kerberos