NSND/2012/Штип

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

НСНД Штип е од 7 до 8 април 2012 година, во просториите на „Лабораторија за дигитални ресурси и отворен пристап“ (ДРОП) при Факултет за информатика – Универзитет Гоце Делчев.

Превоз

 • Арангел (има кола): Јасна, Иван, Борис
 • Дамјан (има кола): Тања, Стама, Горан
 • Ана (има кола): Баже, Далибор, +1

Програма

http://piratepad.net/nsndstip2012

НСНД Штип 2012 (со столчињата од собрание на Народна Република Македонија)

Програма ден 1

Игор: Слободен софтвер Македонија - 10 мин Далибор: Mobile development: Titanium Mobile, Phonegap, jQuery Mobile 30 мин Јасна: Основи на програмирање (using Java) - 30 мин Арангел: инсталација на Debian (Stable) - 45мин Аждре: JavaScript Ninja Stuff - 10 мин Арангел: ќе збори за КИКА - 30 мин Дамјан: BIND9 What does it mean - 30 мин Стама VS Кузманов VS Штип Joomla Crew: Drupal VS WordPress VS Joomla - 1 саат

Програма ден 2

Баже: Основи на PostgreSQL - 30 мин


НИКОЈ НЕ САКА МРЕЖИ (како бе?) - Сања ја интересира Java (и Борис го интересира Јава, основи) - Марина ја интересираат бази на податоци, Java - Борис го интересира Python - Аждре го интересира BIND (како работи интернет) - Стојанче го интересира JavaScript и Titanium - Бране го интересираат CMS-и: Wordpress vs Joomla vs Drupal - Марјан сака да слушне за хаклабот КИКА - Нено го интересира Erlang, бази на податоци и BackTrack - Емил го интересираат микроконтролери, бази на податоци и мрежи - Јасна ја интересираат ERP системи кои што се слободен софтвер - Далибор го интересира Lean/Kanban - Ристо го интересира од каде се појавија женски имиња - пошо сме кул (Марко)

Луѓе

Дамјан Георгиевски

 • Знае: Python, Erlang, CouchDB, скалабилност, Arduino, микроконтролери, 0mq, пуно за систем администрација и мрежна администрација (рутирање ospf, bgp, rip, vpn-и), web сервер (nginx, cherokee, apache), нешто HTML/Javascript/AJAX/Longpoll и сл. Ново: PostgreSQL трикови.
 • Сака да научи: за се што знам, секогаш има и многу што сакам да слушам/научам, плус: конечно да научи да користи Latex, програмски јазици (Haskell, Lisp, Go)
 • Исто добро: from Web 0.9 to Web 5.6 with coroutines in Python
 • Секогаш расположен за: programming language wars

Борис Кузманов

 • Знае и може да збори за: WordPress, развој на WP теми и додатоци ... + може да споделам некое искуство и 2-3 збора за книгата што ја изнајмив од КИКА библиотеката - „Компјутерска организација и дизајн“ (конкретно за мерење и споредба на перформанси на компјутери)
 • Сака да научи: Python
 • WordPress 3.3.x vs. Drupal 7.x vs. Joomla 2.5.x(?)

Арангел

 • Знае: GNU/Linux систем администрација, мрежни алатки, firewall-и, VPN (OpenVPN), Drupal, Wordpress, OTR, „Како се прави хаклаб“ (имам спремна презентација), Project Management and Issue Tracking (Redmine etc)...

Баже

 • Знае: Python: WSGI, SQLAlchemy, pyparsing, twisted. PostgreSQL (+PL/Python). Machine learning.
 • Сака да слуша: zeromq, machine learning, gevent, Дамјан како признава дека PostgreSQL e подобар rdbms од Mysql.

Далибор Насевиќ

 • Знае: TDD/BDD, Refactoring, Design Patterns, Ruby, Ruby on Rails, Javascript, jQuery, Titanium Mobile (Android), Vim, Git, Cucumber, RSpec, MySQL/PostgreSQL, Redis, Agile/Scrum/XP, Machine Learning, Coderetreat/Codekata/CodingDojo, Productivity/Getting Things Done/Pomodoro Technique.
 • НОВО: Phonegap / jQuery Mobile basics
 • Сака да научи: MySQL server performance tunning, Lean/Kanban, CouchDB, random tips and tricks

Игор Стама

 • Знае: Како се прави хаклаб, филозофија на слободен софтвер и историја на 2смк, Отворениот веб, Како да го спасиме интернетот и зошто?, Друпал 5,6,7,(views, panels, i18n, l10n for Drupal), SQL, ExtJs (sencha), Lean/Kanban digest.
 • Сака да научи: CouchDB, python, noSQL, како се прави стартап.
 • Треба да напише магистерска теза на тема на ФИНКИ: Scalability of systems for open access to public data - A primer of an interactive application that scales