RedHat

Од Сподели wiki
(Пренасочено од Red Hat)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Официјалното лого на RedHat - Shadow man

Red Hat, Inc. е една од најголемите и најпознати компании посветени на слободниот софтвер. Основана во 1993, компанијата има близу 3000 вработени и 27 претставништва низ светот а нејзиното седиште е во Raleigh, Северна Каролина во САД. Red Hat е лидер во развојот, дистрибуцијата и управувањето со решенија засновани на GNU/Linux и слободен софтвер.

Името "Red Hat" често се користи како референца кон двете варијанти на GNU/Linux што ги произведува оваа компанија, Red Hat Enterprise Linux и сега веќе неподдржаниот Red Hat Linux (проект превземен од Fedora Linux).

Врски

Веб страна на Red Hat