Red Hat Enterprise Linux

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
RHEL 5.0 Anaconda

Red Hat Enterprise Linux (често именуван по кратенката RHEL) е GNU/Linux дистрибуција произведена од Red Hat за комерцијалниот пазар. Red Hat се обврзува да нуди поддршка за секоја верзија на RHEL во наредните 7 години по нејзиното издание. Сите програми на Red Hat за сертифицирање укажуваат на користењето на една дистрибуција - 'Red Hat Enterprise Linux платформата.

Нови верзии на RHEL се издаваат секои 18 до 24 месеци. Кога Red Hat издава нови верзии на RHEL, муштериите можат да го надоградат тековниот систем без дополнителни трошоци, се додека имаат активно членство (пр. членството сеуште не им изминало).

Првиот ентерпрајз производ од Red Hat (Red Hat Linux 6.2E) се состоел од Red Hat Linux 6.2 со различни нивоа на поддршка и без одделно инжинерство.

Првите верзии на RHEL на пазарот се појавија како Red Hat Linux Advanced Server. Во 2003г. Red Hat го ребрендираше Red Hat Linux Advanced Server во Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Копирање и редистрибуирање на целата RHEL дистрибуција не е дозволено поради некои забрани кои постојат во системот.